Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: European Finals belooft een spannend slotef_voor_bellio
Danny Bellio

Klein verschil
In de klasse Top Methanol Funny Car bedraagt het verschil tussen Arvid Grodem en Ulf Leanders slechts twaalf punten. Leanders is in principe sneller maar heeft zich dit seizoen al vaker laten verrassen. Danny Bellio staat momenteel vierde in de tussenstand maar kan met een goed resultaat de topdrie binnendringen.

ef_voor_wilson
Dave Wilson

Afscheid
Bij de Pro Stockers kan Jimmy Alund de titel al bijna niet meer ontgaan. Kwalificatie is voor de Zweed al voldoende om de titel veilig te stellen. Geheel anders is het bij de Top Methanol Dragsters waar het verschil tussen leider Dave Wilson en nummer twee Fred Hanssen slechts negen punten bedraagt. Wilson is één van de drie Europese toppers die tijdens de European Finals afscheid neemt. Na dertig jaar in de sport en vijf Europese titels in de Top Methanol Dragsters zet de Engelsman er nu een punt achter. Uiteraard zal Wilson zijn afscheid graag met een titel willen bekronen.

ef_voor_koedam
Roel Koedam

Die mogelijkheid heeft ook Roel Koedam, de Zodiac-rijder die momenteel in de Super Twin klasse op slechts veertien punten van Per Bengtsson de tweede plaats bezet. Na een lange en uiterst succesvolle carrière waarbij de Nederlander eerst furore maakte in de Top Fuel Bike klasse om later over te stappen naar de Super Twins, is de European Finals Koedam’s laatste race. Na een heupoperatie afgelopen winter begint nu ook de andere heup op te spelen waarna doctoren de Nederlander hebben geadviseerd de dragrace-helm aan de wilgen te hangen. Het zou een mooie afsluiting zijn als Koedam de titel kan pakken. Andere Nederlanders die aan de start komen in de klasse Super Twin zijn Job Heezen en Martijn de Haas.

ef_voor_carter
Andy Carter

De derde man die komend weekend afscheid neemt is Andy Carter. De Engelse Top Fuel piloot sleepte in zijn lange carrière meerdere Top Fuel titels in de wacht maar is momenteel aan een uiterst teleurstellend seizoen bezig. Carter heeft aangegeven zich voortaan op de kartcarrière van zijn zoontje te willen concentreren.

Beslist
In de Top Fuel Bike klasse liggen de beste kansen op de titel bij Ian King. Pro Stock Bike is de enige klasse waarin de titelstrijd al is beslist en wel in het voordeel van de Deen Jesper Thiel. In de Pro Stock Bike klasse wordt de Nederlandse eer hooggehouden door Gert-Jan Laseur.

ef_voor_harteveld

Veel Nederlanders
In het omlijstende programma van de European Finals komen ook vele Sportsman klassen in actie. Niet alleen zijn de startvelden opvallend groot, ook het aantal Nederlandse deelnemers breekt records. In de klasse Super Comp komen in actie Eric Roerade, Eric Pellegrom, Paul Vrind en Jeremy Prince. Super Gas telt met Ron van Let, Ronald Huis en Cas van de Mosselaar drie landgenoten. Super Pro ET kent maar liefst 48 inschrijvingen waaronder met Marck Harteveld, Mathijs Kraetzer, John Gerritsen en Reinier van Schelt vier Nederlanders. In de ruim 42 auto’s tellende Pro ET klasse is Fred Barendse de enige landgenoot.

De Sportman klassen komen donderdag al in actie voor hun eerste kwalificatieruns. De klassen van het FIA en UEM Europees Kampioenschap volgen op vrijdag. De vrijdag en zaterdag staan verder volledig in het teken van de kwalificaties terwijl het grootste deel van de eliminaties op zondag wordt afgewerkt.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet