Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Nieuwe gezichten op podium bij Gatornationals gainesville_enders.01

Reputatie
Haar tegenstander daarin, Tom Martino. Deze rijder van Larry Morgan Racing brengt als testrijder van twee teams weliswaar vele uren achter het stuur door, maar rijdt de laatste jaren een zeer beperkt wedstrijdprogramma. Martino begint daarbij echter wel een aardige reputatie op te bouwen. Vorig jaar stond hij één keer aan de start en bereikte ook daarin de finale. Toen verloor hij. Dit keer liet de door Kendall gesteunde rijder zijn unieke kans op de overwinning niet lopen. Enders kreeg in de finale te maken met tire-shake en moest Martino laten gaan. Enders had voor een uniek feit kunnen zorgen. Nooit eerder heeft namelijk een vrouw een wedstrijd in de Pro Stock-klasse op haar naam geschreven. Na twee tweede kwalificatieposities en nu dus een finaleplaats, lijkt het voor Enders slechts een kwestie van tijd dat zij als eerste Pro Stock-winnares de boeken in gaat.

Drie finales
In de Top Fuel-klasse behield Tony Schumacher zijn ongeslagen kwalificatiestatus met zijn derde pole position op rij. In de eerste ronde was het echter al over voor de regerend kampioen. Beter verging het zijn teamgenote Melanie Troxel. Voor de derde keer dit seizoen bereikte de Skull Gear-rijdsters de finale. Daarin moest ze het opnemen tegen Dave Grubnic. Na winst in Pomona en een verloren finale in Phoenix moest Troxel echter ook in Gainesville het onderspit delven. Kort na de start ging de dragster van Don Schumacher Racing ‘up in smoke’ en zag Troxel Grubnic aan de horizon verdwijnen. Voor de Australiër was het de tweede overwinning uit zijn carrière. Troxel blijft aan de leiding in de tussenstand voor het kampioenschap.

 gainesville_grubnic.01

Banden
Grubnic profiteerde van het feit dat met ingang van Gainesville nog maar op één type Goodyear-achterband gereden mag worden. Goodyear introduceerde dit nieuwe type begin dit jaar. Na de nodige testproblemen bleven de meeste teams met het type van vorig jaar rijden. Als enige team stapte Kalitta Motorsport wel meteen over en bleef het nieuwe type, ook tijdens de eerste races, trouw. Van deze extra ervaring profiteerden zowel Grubnic als Doug Kalitta. Grubnic won terwijl Kalitta tot de halve finale wist door te dringen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet