Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Verrassende winnaars in Phoenix phoenix.johnson.t.01

Drie keer 4,80
Tommy Johnson jr. was in de Funny Car-finale John Force de baas. Beide rijders gingen kort na de start ‘up in smoke’ maar omdat dat bij Johnson net iets later gebeurde en hij daardoor al wat meer snelheid had, passeerde de Skoal-rijder als eerste de finishlijn. Na drie runs van 4,80 seconden, waarin Johnson achtereenvolgens Robert Hight (winnaar van de eerste race en teamgenoot van Force), Tony Pedregon en Phil Burkart uitschakelde, een dik verdiende overwinning voor de rijder van Snake Racing. Uiterst verrassend werd de nummer één uit de kwalificatie, Eric Medlen, al in de eerste eliminatieronde uitgeschakeld. Datzelfde overkwam regerend kampioen Gary Scelzi. Ron Capps, de finalist van Pomona, bereikte nu de halve finale en gaat daarmee aan de leiding in de titelstrijd.

 phoenix.johnson.w.00

De professor
Bij de Pro Stockers leek er weer geen maat te staan op Greg Anderson. De kampioen van de afgelopen drie jaar pakte in de allerlaatste kwalificatierun met 6,671 seconden (baanrecord) de snelste tijd. Tot dat moment zag het ernaar uit dat voor het eerst in de Pro Stock-geschiedenis de pole position naar een vrouw zou gaan. Met 6,679 seconden was na drie kwalificatieruns de snelste tijd in handen van de 22-jarige Erica Enders. Warren Johnson kwam niet verder dan de elfde plaats maar toonde zijn klasse door in de eerste ronde op reactietijd V.Gaines achter zich te laten.

 phoenix.enders.00
Erica Enders

Enders mocht maar kort genieten van het succes en kon na de eerste ronde (verlies tegen Rickie Smith) naar huis. Johnson pakte vervolgens in de kwartfinale Jason Line die 0,001 seconde (!) te vroeg vertrok en daarmee getrakteerd werd op een rood licht. Na winst op Rickie Smith moest Johnson het in de finale opnemen tegen Greg Anderson. Opnieuw was Johnson sneller weg om met 6,77 seconden de overwinning te grijpen. Daarmee boekte de nu 62-jarige (!) Johnson de 96ste Pro Stock- overwinning uit zijn carrière! Vorig jaar meldde ‘de professor’ dat 2005 zijn laatste ‘actieve’ seizoen zou zijn om zijn loopbaan als teambaas voor te zetten. Halverwege het jaar bedacht de zesvoudig Pro Stock-kampioen zich echter en knoopte er, zonder een nieuwe afscheidsdatum te noemen, nog een aantal jaar aan vast. De concurrentie zal daar na Phoenix niet blij mee zijn.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet