Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Europese kampioenen op Santa Pod gekroond



ef_tfb_paljakka
Petri Paljakka pakt verrassend de titel

Van drie naar één
In de klasse Top Fuel Bike bedroeg de achterstand van René van den Berg op leider Kai Selkämaa slechts twaalf punten. In de eerste eliminatieronde sneuvelde echter de versnellingsbak van de Nederlander. Dezelfde avond werd er nog in Engeland een reservebak opgehaald terwijl vanuit Nederland voor alle zekerheid een extra versnellingbak naar Santa Pod werd gebracht. Geen overbodige luxe want ook de ‘Engelse’ reservebak sneuvelde en pas in de derde run kwam er met de ‘Nederlandse’ bak een tijd van 6,99 seconden op de klokken, goed voor de vijfde kwalificatiepositie. Selkämaa verging het niet veel beter want in de tweede kwalificatierun explodeerde zijn motor en dus moest het Finse team de hele nacht doorwerken om tijdens de eliminaties aan de start te kunnen verschijnen.

ef_tfb_berg
René van den Berg (voorgrond) moet het in de eerste ronde afleggen tegen Steve Woollatt

Helaas viel voor Van den Berg in de eerste eliminatieronde het doek toen de Nederlander in 6,44 tegen 6,89 seconden zijn meerdere moest erkennen in Steve Woollatt. Ook Selkämaa sneuvelde in de eerste ronde tegen zijn landgenoot Petri Paljakka maar kon niet meer door Van den Berg worden ingehaald. Anders lag dat plotseling voor Paljakka. Met zijn derde kwalificatiepositie had de Fin net voldoende punten gepakt om bij winst in de halve finale zowel Van den Berg als Selkämaa te passeren en de titel te grijpen. In deze halve finale kon de tegenstander van Paljakka door technische problemen niet aan de start verschijnen en dus hoefde de Fin alleen maar over de startlijn te rijden om in zijn debuutjaar met de ex Ian King motor de titel te veroveren.

ef_tfb_svensson
Peter Svensson

In de finale stuitte de net gekroonde kampioen op de absoluut snelste man van het weekend, Peter Svensson. Met tijden van 6,06 en 6,15 seconden was de Zweed tot de finale doorgedrongen. Nu was het de beurt aan Paljakka om met problemen stil te vallen en dus reed Svensson in 6,08 seconden probleemloos naar de winst.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet