Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Mantorp Park spectaculair maar onbeslist


mp_tf_neergard
Stig Neergard trekt rood

Toch weer Carter
Met slechts een verschil van 0,09 seconden tussen de eerste zes rijders kon het tijdens de eliminaties alle kanten op. In zijn run tegen Erbacher schoot Neergard iets te vroeg vooruit en trok een rood licht waarmee de Deen, in de eerste twee FIA EK-races runner-up, zijn titelkansen zag slinken. Poutiainen toonde met een 4,08 seconden dat de tijd uit de kwalificatie geen toevalstreffer was en klopte Kagered.

mp_tf_carter
Nee, ze laten niet de hond uit. Het is de door het Deense team van Andy Carter ontwikkelde stroefheidmeter om de tractie van de baan te testen

Even leek Mäkelä voor een verrassing te zorgen maar net voor de finishlijn brak de blowerbelt van haar dragster waardoor Carter in 4,12 seconden toch de zege greep. Joon moest het opnemen tegen Thun Tonseth maar was zijn tegenstandster al voor de start kwijt. De dragster van de Noorse maakte na het terugkomen van de burn out een vreemd geluid waarna de crewchief besloot de motor af te zetten. Joon wilde echter weten wat onder de gegeven omstandigheden mogelijk was en snelde naar een tijd van 4,18 seconden.

mp_tf_erbacher
Urs Erbacher legt het af tegen Risto Poutiainen

In de halve finale leverde dit de confrontatie op tussen Poutiainen en Erbacher en Joon tegen Carter. Poutiainen was iets eerder weg maar zowel Erbacher als de Fin kregen last van wielspin waarbij Poutiainen zijn neus een fractie eerder over de finishlijn wist te drukken.

mp_tf_joon_0
Lex Joon komt net te kort op Andy Carter

In de andere run was Joon er veel aan gelegen Carter van een derde finale van het seizoen af te houden. Even leek het daar ook op, maar kort na het 1/8 mijl punt maakte rook onder de achterbanden duidelijk dat de dragster tractie verloor. Datzelfde gebeurde even later bij Carter maar de 1000 voet redde de Engelsman die daardoor in 4,14 tegen 4,20 seconden een plaats in de finale veiligstelde. Door de regen kon Carter geen aanspraak maken op een derde opeenvolgende zege terwijl Poutiainen niet de kans kreeg de kroon te zetten op een tot zover uitstekend verlopen weekend.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet