Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Nederlanders laten zich gelden bij Drachten Nationalsdn_smet_wit
Ed de Wit, runner-up  

Te vroeg
In de opstapklasse Sportsman ET (langzamer dan 12 seconden) bleven in de kwalificatie 21 van de 26 deelnemers binnen 0,5 seconden van hun index. Met zulke kleine onderlinge verschillen stapelden de verrassingen zich op waardoor van de top vijf uit de kwalificatie alleen Marc Rietveld de halve finale haalde. Daarin sneuvelde hij tegen Edwin Jager met zijn Chrysler Imperial. Aan de andere kant van de eliminatieladder was het Ed de Wit die als nummer dertien uit de kwalificatie tot de finale wist door te dringen. Daarin trok De Wit echter rood en gaf daarmee de overwinning aan Jager.

dn_sc_lourens
Clemson Lourens

Duitse finale
In de klasse Super Comp (index 8,9 seconden) greep Clemson Lourens de eerste kwalificatiepositie met op nummer twee, Roel van den Hout die net als zoveel andere rijders in twee klassen had ingeschreven. Hier sneuvelde Van den Hout echter al in de eerste ronde terwijl Lourens na de kwartfinale naar huis mocht. Uiterst verrassend werd ook Lothar Feidt al in de eerste ronde uitgeschakeld toen de Duitser de omstandigheden volledig verkeerd inschatte en met 8,77 seconden ongebruikelijk ver onder de index schoot. Beter verging het Eric Pellegrom die na een voorzichtige test vorig jaar bij zijn eerste serieuze optreden met zijn nieuwe Bel Air de halve finale haalde. Daarna moest de man uit Den Haag het opnemen tegen regerend kampioen Gerd Habermann met zijn voor deze klasse beter geschikte dragster. Omdat de zeer ervaren Habermann daarnaast ook nog eens op de lichten moeilijk te kloppen is gokte Pellegrom maar trok rood.
 
dn_sc_habermann
Gerd Habermann

Aan de andere kant van de eliminatieladder schakelde Bert Gorselitz met zijn Porsche 924 de andere overgebleven Nederlander Piet van der Meer uit (eveneens rood). Daarmee een volledig Duitse finale en naar later bleek bij de auto’s de enige niet-Nederlandse overwinning. Ook Gorselitz kende de reputatie van Habermann en trapte in dezelfde val, trok een rood licht en zag Habermann naar alweer een overwinning rijden.

dn_sg_leersum
Wouter van Leersum

Bekeken winst
Een paar weken geleden kwam Wouter van Leersum nog in actie op Santa Pod en de vele runs die het team daar kon maken betaalden zich in Drachten uit. In de klasse Super Gas (index 9,9 seconden) wist de man uit Naaldwijk met zijn Mad Nova de eerste kwalificatiepositie te behalen. Door zeer bekeken te rijden haalde Van Leersum vervolgens de finale. Daarin wachtte de nummer twee uit de kwalificatie Jan Hardekopf die met zijn MG A-Roadster al menige 9,90 seconden run op de klokken heeft gezet. Van Leersum liet zich echter niet verrassen en reageerde niet alleen sneller op de lichten maar zette tijdens de run ook nog een betere tijd op de klokken waardoor de grootste beker in Nederland bleef.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet