Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Lex Joon verovert Europese Top Fuel-titel ef.koedam
Roel Koedam

King kampioen
Bij de Top Fuel Bikes moest Roel Koedam zijn nummer één van vorig seizoen inleveren. Ian King scoorde dit jaar constanter en hoefde zich alleen nog maar te kwalificeren om de Europese titel van de Nederlander over te nemen. Met 6,39 seconden reed de Engelsman de tweede tijd en stelde daarmee de titel veilig. Koedam eiste echter met 6,30 seconden de eerste kwalificatiepositie voor zich op. In de eerste eliminatieronde leek de Nederlander op weg naar een absolute toptijd toen hij te ver naar het midden van de baan kwam, de witte lijn overschreed en de cellen van de tijdwaarneming op de finish kapot reed. Dit betekende uiteraard diskwalificatie. Omdat alle nitro-gestookte motoren problemen kenden ging de finale tussen de outsiders Jamie Sneddon en Gary Jones. De laatste pakte daarbij de overwinning. Een andere Nederlander die aan de start kwam was Joey Bon. Problemen in de eerste kwalificatierun zorgden ervoor dat Bon de tweede run moest overslaan. Toen de regen op zaterdag een nieuwe kwalificatiepoging onmogelijk maakte, betekende dit voor de Nederlander dat hij buiten het tot acht rijders gemaximaliseerde eliminatieveld viel.

 ef.pels
Ton Pels en familie-team

Titel voor Noorwegen
Wat Koedam bij de Top Fuel Bikes gebeurde overkwam Ton Pels bij de Super Twin Bikes. Als regerend kampioen had Pels nog een kans de leider in de tussenstand, Ronny Aasen te achterhalen. Met een tweede kwalificatiepositie maakte Pels al een paar punten goed op de Noor. In de eerste ronde kwam echter ook Pels over de middenlijn en tegen de tijdcellen en werd daarmee gediskwalificeerd. Voor Aasen was de titel nu veilig De Noor maakte geen fout en moest het in de finale opnemen tegen Hans Olav Olstad. Met een technisch probleem moest de kersverse kampioen echter halverwege van het gas waardoor de winst naar Olstad ging.

Titel Pettersson, winst Abrahamsson
Bij de Pro Stock Bikes waren het de nummers één en twee in de tussenstand, Roger Pettersson en Anders Abrahamsson, die de dienst uitmaakten. Daarbij zette dit tweetal ook nog eens uiterst snelle tijden op de klokken. Abrahamsson was tijdens de kwalificatie goed voor een 7,29 seconden en Pettersson pakte met 7,35 seconden de tweede positie. In de eliminaties maakte het tweetal geen fouten waarbij met name Pettersson met een 7,29 seconden indruk maakte. In de finale kreeg de regerend kampioen echter technische problemen waardoor de winst naar Abrahamsson ging. Pettersson had toen echter al lang voldoende punten verzameld om zijn zoveelste Europese titel op te eisen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet