Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Lex Joon verovert Europese Top Fuel-titel ef.erbacher
Weer een titel voor Urs Erbacher

Rood
Bij de Top Methanol Funny Cars waren de verrassingen tijdens de eerste eliminatieronde niet van de lucht. Eerst was het regerend Europees kampioen en nummer één uit de kwalificaties (4,71 seconden) Urs Erbacher die een voor zijn doen zeldzame fout maakte en een rood licht trok. Daarmee gaf de Zwitser alle ruimte aan Dan Larsen om de in het seizoen opgelopen achterstand goed te maken. Meteen daarop was het echter Larsen die in dezelfde fout verviel en een rood licht trok en daarmee een kans voor open doel op het behalen van zijn eerste Europese titel verspeelde. Voor een volgende verrassing zorgde Arvid Grodem door met een betere reactietijd en een snellere run (5,88 seconden) Leif Andreasson kansloos naar huis te sturen. Grodem wist vervolgens voor het eerst in zijn carrière tot de finale door te dringen om het daarin op te moeten nemen tegen Ulf Leanders. De Zweed maakte zijn mislukte seizoen nog enigszins goed door in de eindstrijd de overwinning voor zich op te eisen. In stijl van de dag trok Grodem in de finale namelijk een rood licht.

 ef.wilson
Dave Wilson

Weer Wilson
In de kwalificatie van de Top Methanol Dragsters zorgde Krister Johansson voor een verrassing door met 5,49 seconden, een fractie achter Dave Wilson, de tweede tijd voor zich op te eisen. Door zijn kwalificatie behaalde Wilson al voldoende punten om zijn Europese titel te prolongeren. Hoewel de kampioen tot de finale wist door te dringen, kon de Engelsman daarin niet meer aan de start verschijnen. In de halve finale was de aandrijflijn zodanig beschadigd dat reparatie binnen de gestelde tijd niet meer mogelijk bleek. De winst ging daardoor naar Rob Turner. De Engelsman drukte in de halve finale zijn neus net een fractie eerder over de finish dan Johansson. Pleister op de wonde voor de Zweed was dat hij in deze run met 262mph het Europees record aanscherpte.

 ef.hansson
Magnus Hansson

Jimmy Alund prolongeert titel
In de Pro Stock-klasse kon Jimmy Alund de titel bijna niet meer ontgaan. Tijdens de kwalificatie eiste de regerend kampioen met 6,95 seconden ook nog eens de eerste kwalificatiepositie voor zich op. In de eerste eliminatieronde was het weer eens Michael Malmgren die zich bij de start liet verrassen en op reactietijd ten onderging tegen Ulf Jonsson. In de halve finale was Jonsson echter iets te snel en schakelde zichzelf uit met een rood licht. De finale ging daarmee tussen Alund en Magnus Hansson. Door de vele verregende wedstrijden en weinig trainingstijd had de Zweed nog nauwelijks kunnen laten zien waartoe de ex Greg Anderson Pontiac in staat was. Op Santa Pod eiste de Zweed echter voor het eerst de winst op. In de finale was Alund weliswaar eerder weg maar raakte steeds verder uit koers om uiteindelijk zelfs de middenlijn te passeren. Daarmee kwam de winst automatisch bij Hansson terecht. De Europese titel bleef echter bij Alund.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet