Racing Shows

Racing Shows: Impressie Rétromobile 2009

retromobile_8
Zeker niet alleen Franse auto's op Rétromobile, zoals blijkt uit deze selectie Ferrari's

Een van de leukste evenementen aan het begin van het jaar is de Franse oldtimer- en klassiekerbeurs "Rétromobile", die gisteren zijn deuren opende in hal 7 van het tentoonstellingscomplex "Porte de Versailles" in Parijs. Voor autosportliefhebbers - maar zeker niet alleen voor hen - valt er volop te genieten en dat kan nog tot en met volgende week zondag (15 februari). AUTOSPORT.NL was er op de openingsdag en maakte deze impressie.

Tekst: René de Boer
Foto's: Rebocar Automotive Productions


retromobile_16

De meest besproken c.q. gehypte auto op "Rétromobile" is zonder enige twijfel deze Bugatti 57S Atalante, chassisnummer 57502, die vandaag (zaterdag) geveild wordt door Bonhams. Het is de auto die vroeger in het bezit was van Earl Howe, die in 1931 samen met Sir Henry "Tim" Birkin met een Alfa Romeo de 24 Uur van Le Mans won en de eerste voorzitter van de British Racing Drivers' Club was. De Bugatti werd afgeleverd in 1937. Na een aanrijding in 1945 verkocht Howe de auto en hij veranderde tussen 1945 en 1955 een paar maal van eigenaar, waarna ene Dr. Harold Carr in 1955 de Bugatti kocht. De auto bleef daarna in diens bezit, maar verdween grotendeels uit de openbaarheid, totdat Carr in het voorjaar van 2007 overleed. Zjn nazaten ontdekten de auto in een schuur en boden hem nu via Bonhams te koop aan, met een geschatte opbrengst van tussen de 2.750.000 en 4,000.000 Euro. Het verhaal is natuurlijk fantastisch, maar volgens kenners was de Bugatti, de negende Atalante, niet helemaal onbekend. Hoe dan ook, je zal het maar in je schuur vinden...

retromobile_15

Ook in de veiling van Bonhams zit deze oranje ex-fabrieks-Porsche 914/6,waarmee Gérard Larrousse en Vic Elford in 1971 de Rally van Monte Carlo reden, waarin ze overigens uitvielen. Later dat jaar reed Elford er ook de Targa Florio mee. De geschatte opbrengst van deze auto ligt tussen de 285.000 en 345.000 Euro.

retromobile_1 

Een andere ex-Elford-auto die geveild gaat worden, op 17 mei door RM in Maranello, is deze Ferrari 365 GTB4 Daytona, waarin Elford samen met Claude Ballot-Lena in 1973 aan de 24 Uur van Le Mans deelnam en als zesde eindigde. Gaat ook ongetwijfeld een bedrag van zes cijfers opbrengen.

retromobile_17

Voor aanmerkelijk minder geld, namelijk 25.000 Euro, kun je op "Rétromobile" eigenaar worden van deze Larrousse-Lamborghini LC89 Formule 1-auto, echter zonder werkende motor en versnellingsbak. Maar ja, een succesvolle racehistorie kan deze auto dan ook met de beste wil van de wereld niet worden toegedicht...

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet