Racing Shows

Racing Shows: 86e Autosalon Brussel. Ook de Autosport in het teken van het milieu

A.s. donderdag opent het Autosalon van Brussel voor de 86e maal haar deuren.
De Autosalon staat in principe geheel in het teken van de CO2 uitstoot en het milieu. In het verleden richtten de fabrikanten bij aanvang van het nieuwe auto(sport)jaar zich op de sport. Met allerlei milieuperikelen is het voorlopig een ondergeschoven kindje op dit soort exposities. Toch waren er enkele interessante ontwikkelingen te bespeuren.

Tekst en Foto’s Willem J. Staat

volvo_green

De Volvo S60. Het autosportmilieuhoogtepunt in Brussel?

Ook de sport in het teken van het milieu
Zelfs in de autosport komt heden ten dage in het teken van het milieu te staan. Diverse fabrikanten werken immers al geruime tijd aan milieuprogramma’s. A1 Grand Prix gaat in de toekomst die richting uit, maar in Zweden zijn ze er al een tijdje mee bezig. Polestar Racing zet in het Zweedse Toerwagenkampioenschap twee fabrieksondersteunde S60’s in. Beide auto’s werden in het Zweedse Toerwagenkampioenschap ingezet en maken gebruik van E85 brandstof ofwel bio-ethanol. Polestar eindigde met Robert Dahlgren als tweede in het kampioenschap en het team wist drie wedstrijden op haar naam te schrijven. Op 29 juli maakt de S60 zijn debuut in het WTCC op Anderstorp en Volvo was daarmee de eerste fabrikant die met een alternatieve brandstof-aangedreven bolide aan het FIA WTCC deelnam. Eind 2006 bereikte Volvo Cars Sweden al een overeenkomst met de organisatoren van het STCC om teams met alternatieve brandstoffen toe te laten. Het populaire STCC maakt gebruik van de FIA Super 2000 regels. Volvo onderschrijft dat je dus ook op alternatieve brandstoffen wedstrijden kunt winnen.

vw_funcup
Ook de VW Funcup goes Green met een volledig nieuwe TDI motor

VW Funcup
Dichter bij huis vinden we de Funcup, die vooral in België populair is. Het VW Funcup concept heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen en er zijn kampioenschappen in Italië, Frankrijk, Engeland en zelfs de Kanarische Eilanden. Hoogtepunt is de jaarlijkse 25 Uur wedstrijd op Francorchamps die maar liefst 150 inschrijvingen trekt. Ook bij de Funcup staat milieu hoog in het vaandel. Op het Brusselse Autosalon werd de VW Funcup Blue Motion gepresenteerd. Deze bolide is uitgerust met een 1.9L TDI Motor, die eveneens over een lagere CO2 uitstoot beschikt en milieuvriendelijker is dan de benzinemotor. Dit seizoen zullen er exemplaren op het circuit verschijnen, maar in de toekomst zullen de benzinemotoren door deze unit vervangen gaan worden.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet