RETRO

Retro: Youngtimers terugblik naar 1998

start-1-1997

Autosport.nl bestaat 25 jaar, maar er zijn altijd organisaties die dit weer overtreffen. De Youngtimers vieren volgend seizoen hun 30 jarig jubileum. In 1998 reden zij al vijf jaar rond. Een reden om voor Autosport.nl om dit eerste lustrum uitgebreid te verslaan in ons eerste jaar met verslagen en foto's. De komende weken blikken wij terug op hoe de Youngtimers in 1998 hun wedstrijden lieten verlopen. Onderstaand een eerste voorbeschouwende reportage, die al eerder op onze autosportsite te bewonderen was.

Tekst: Gerrie Hoekstra/Roy van der Laan
Foto's: Gerrie Hoekstra

duel-1997


Het eerste lustrum
Tot enkele seizoenen geleden waren op de Nederlandse circuits twee soorten raceklassen te zien: de moderne klassen en de historische autosportklassen met auto's van voor 1966. Als gevolg hiervan stonden vele fraaie, unieke racewagens uit de periode na 1965 doelloos in een schuur. In 1993 kwam hier verandering in. Alle toerwagens uit de periode 1966 tot en met 1976 waren vanaf dat moment welkom in de Youngtimerklasse, een sympathieke raceklasse die herinneringen ophaalt aan een erg mooi tijdperk.
  nsu-1997

Aan de start komen auto's als de NSU 1200 TT, verschillende typen DAF, de Ford Escort Mexico, de Alfa Romeo Giulia en de Porsche 911. De klasse telt iedere race minstens twintig deelnemers die, met respect voor elkaars unieke auto's, veel plezier beleven.
  saab-van-der-laan

Olympische gedachte

Binnen de Youngtimergelederen geldt de olympische gedachte: meedoen is belangrijker dan winnen! Geheel in stijl met deze filosofie heeft de klasse onlangs de puntentelling veranderd. Iedereen die de training heeft gereden en van start gaat krijgt, ongeacht de vraag of de finish wordt gehaald, een punt.
  start-2

File

'Pas op voor filevorming op de afslag Veenendaal', waarschuwde een bord langs de snelweg de automobilisten. Stond dit bord er speciaal voor de bezoekers aan de Youngtimeravond 1998, welke in datzelfde Veenendaal werd georganiseerd? Het is zeer goed mogelijk, want de klasse blijft maar doorgroeien. 'Ons bestand telt inmiddels 116 rijders met een licentie en 176 relaties die ooit nog eens denken te gaan rijden', onthulde rijdersvertegenwoordiger Klaas van Vuure.

Nog meer goed nieuws: de Youngtimerklasse viert dit jaar haar eerste lustrum! In oktober 1993 reed de klasse haar eerste voorzichtige wedstrijd, in vijf jaar tijd zijn de Youngtimers uitgegroeid tot één van de grootste startvelden in ons land.
  vauxhall-1997

160 Youngtimers

De kalender van de Youngtimers telt maar liefst twintig evenementen, zodat de ware enthousiast vanaf medio maart tot half november geen weekend thuis is. Vijf races tellen mee voor de Youngtimer Trophy, waarvan de beslissende ronde op 22 en 23 augustus een zeer speciaal weekend belooft te worden. Vorig jaar trok de ADAC Noordzee Cup op het Circuit Park Zandvoort 125 Duitse Youngtimers (!), zodat we dit jaar alles bij elkaar meer dan 160 Duitse en Nederlandse Youngtimerrijders mogen verwachten.
  mexico-nsu-duel-1997

Kalender Youngtimers 1998


Races meetellend voor de Youngtimers Trophy:

21/22 maart Clubraces TT Circuit Assen
2/3 mei Clubraces Circuit Park Zandvoort
23/24 mei Hist. Zandvoort Trophy Circuit Park Zandvoort
18/19 juli Clubraces Circuit Park Zandvoort
22/23 augustus ADAC Noordzee CUP Circuit Park Zandvoort

Overige evenementen:

31 mei Trainingsdag Circuit Park Zandvoort
5 april Races Croix en Ternois (F)
12/13 juni 500 km Nordschleife Nürburgring
26 juli Slalom Neuss (D)
9 augustus Clubraces Mallory Park (GB)
30 augustus Trainingsdag Circuit Park Zandvoort
13 september Ahr-Rotwein Trophy Heuvelklim (D)
19/20 september British Race Festival Circuit Park Zandvoort
3/4 oktober Trainingsdagen TT Circuit Assen
17/18 oktober Races Nürburgring
1 november Races Donington Park (GB)
13/14 november Rally Koln-Ahrweiler (D)

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet