Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
RETRO

Retro: Hart en Dols maken Nederlands feestje van Spa Six Hours

  Senten-Images Spa 2022-4209

Olivier Hart sleepte op zondagochtend nog een extraatje in de wacht in de vorm van de overwinning in de kletsnatte Masters Pre-66 Touring Car-wedstrijd. Want terwijl het weer op zaterdag uiteindelijk reuze meeviel, werd het op zondag juist slechter dan voorspeld. Harts Alfa GTA nam na de pitstops het voortouw en wist zo de Ford Falcon van Sam Tordoff te verslaan.

Senten-Images Spa 2022-4496

In de gelijktijdige Masters Gentlemen Drivers-race, die een halfuur langer doorliep, trok Andy Newall aan het langste eind. In zijn Jaguar E-type bleef hij teamgenoot Marcus von Oeynhausen voor. Niko Ditting en Sam Hancock hadden in hun Cobra graag gezien dat de race niet met nog acht minuten te gaan was afgebroken, na weer een ongeluk: Hancock bleef daardoor op de derde plaats steken. Sander van Gils reed intussen naar de tweede plaats in de CLP-klasse. Zijn grootste moment van het weekend kwam echter in de kwalificatie, toen hij zijn Lotus Elan voor het eerst naar de klasse-pole stuurde.
  Senten-Images Spa 2022-4778

Bij de Masters Sports Car Legends duurde het bijna de halve race voordat het veld eindelijk werd losgelaten – zo erbarmelijk waren de omstandigheden tegen het eind van de zondagochtend. Tom Bradshaw was daarna niet te stuiten: hij stuurde zijn Chevron B19 naar een dominante overwinning, zijn naaste rivalen Manfredo Rossi (Osella Abarth PA1) en Michael Gans (Lola T290) hadden geen schijn van kans tegen de snelle jonge Brit uit Bolton, de plaats in de Midlands waar Chevron vandaan komt.
  Senten-Images Spa 2022-5337

Bij de F1's van vóór 1966 van de Historic Grand Prix Car Association leek Michael Gans op zaterdag naar de winst te rijden, maar zijn Cooper T79 werd op het laatst afgetroefd door de T53 van Charlie Martin. Michel Kuiper was intussen niet helemaal tevreden over zijn achtste kwalificatietijd – zelf reed hij goed, vond hij, maar de tijd zat deze keer niet in zijn Brabham BT4. In de race vocht hij wel omhoog naar de zesde plaats, kort achter zijn Brabham-evenknie Tim Child. Een dag later herhaalde Martin zijn trucje, maar nu leidde hij vanaf de start. Kuiper werd opnieuw zesde, nu na een mooi gevecht met John Spiers in de Maserati 250F.
  Senten-Images Spa 2022-1265

Bij de Formule Juniors vocht Manfredo Rossi op zaterdag een verbeten strijd uit met Stuart Roach. De Italiaan besliste die in zijn voordeel: zijn Lotus 22 finishte 1,2 seconden voor de Alexis Mk4 van Roach. De volgende dag deed Rossi het over – en niet eens dunnetjes: deze keer bedroeg zijn voorsprong op Roach zo'n elf seconden. Floris-Jan Hekker was deze keer niet van de partij met zijn Rayberg FJ, zodat de Juniors het voor het eerst in lange tijd op Spa zonder Nederlanders moesten doen.
  Senten-Images Spa 2022-8332

Motor Racing Legends had intussen twee grids meegenomen naar Spa. Bij de Pre-War Sportscars had niemand iets in te brengen tegen de Alta Sports van Gareth Burnett, die de Talbot AV105 van Michael Birch en de eerste Bentley van de Morleys op grote afstand reed. De Nederlandse Talbot Lago-liefhebber Luc Brandts werd 13e met zijn Talbot Lago T150C.
  Senten-Images Spa 2022-1325

In de als altijd gecombineerde Stirling Moss Trophy en Woodcote Trophy leken lange tijd John Spiers en Nigel Greensall aan het langste eind te trekken in hun Lister Knobbly, maar aan het slot kwam de Knobbly van Tony Wood en Will Nuthall op. Rüdi Friedrichs legde met zijn Jaguar C-type beslag op de vierde plaats algemeen en daarmee de winst in de Woodcote Trophy. De Nederlanders Wim en Dieter Kuijl lieten van zich spreken met een zevende plaats in hun Aston Martin DB4.
  Senten-Images Spa 2022-7871

De familie Kuijl was ook groot van de partij in de Belcar Historic Cup, waarin ook STCC- en U2TC-deelnemers aanschoven. De winst in de eerste race ging weliswaar naar de Vlamingen Eric Nulens en Erik Bruynoghe in hun Porsche 964, maar Tim Kuijl reed zijn BMW E36 325i naar een knappe vierde plaats, nog vóór de E30 M3's van Christophe van Riet en Fred Krab. Wim Kuijl eindigde met zijn Ford Capri RS3100 als achtste, terwijl Dieter Kuijl zijn Capri RS2600 als 22e over de finish kwam. Krab schoot op zondagmiddag uit zijn slof door in de laatste race van het weekend zijn M3 naar de tweede plaats te sturen achter Luc Moortgats 964, terwijl Wim Kuijl deze keer de zevende plaats liet noteren.

Later deze week pakken we zoals altijd uit met een uitgebreide 'Groeten uit...', met veel beelden en verhalen van achter de schermen.

Alle uitslagen

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet