Retro

Ed Swart signeert op Zandvoort zijn autobiografie

signeren-ed-swart

Ed Swart is tijdens de Historic Grand Prix op Zandvoort aanwezig om zijn autobiografie 'From Zandvoort to Daytona' persoonlijk te signeren. In het boek beschrijft hij zijn veelzijdige en glansrijke carrière in de Nederlandse en internationale autosport, waarin hij een grote rol van betekenis heeft gespeeld. Na 60 jaar heeft Ed besloten om zijn actieve carrière als coureur te beëindigen. De Historic Grand Prix eert hem daarom met een speciale plek op paddock 1, waar ook een Fiat Abarth 1000 TC te zien zal zijn – de raceauto waarmee hij in de jaren zestig zijn grootste successen vierde.

Tekst: Mattijs Diepraam/Autosport.nl
Foto's: archief Ed Swart, Paul Rutten

IMG 20200327 0034

Karter, coureur en wedstrijdleider van grote betekenis voor Nederlandse autosportgeschiedenis

Ed begon zijn snelheidscarrière in de karts, waarin hij een van de pioniers was. Niet alleen won hij vele wedstrijden, hij was ook importeur van het merk Italkart. De Hagenaar, die via zijn banden met Fiat lange tijd alleen in Italiaanse auto's racete, nam in zijn hele loopbaan op het circuit deel aan ruim 600 raceweekends in 20 landen verspreid over vijf werelddelen. Daarin maakte hij in totaal 850 racestarts op maar liefst 87 verschillende circuits.

En met groot succes: Ed behaalde in totaal 252 overwinningen en was in 1965 de eerste Nederlander die met Fiat Abarth het Europees toerwagenkampioenschap in de 1000 cc-divisie won. Later werd Ed nog eens twee keer Europees kampioen in zijn klasse. In 1970 werd hij met een 2-liter-Abarth ook kampioen in de FIA Sportscars.

26.-Abarth-2000SP-Nburgring-99A

Ed gaf daarnaast leiding aan drie vermaarde raceteams die streden om het Nederlands toerwagenkampioenschap: Scuderia Auto Swart (SAS), Team Radio Veronica en het Canon Racing Team. Zelf werd hij maar liefst vijf keer Nederlands kampioen in de toerwagens.

Gilles-Villeneuve-L-Jody-Scheckter-M-and-Ed-at-Ferrari-test-track-Italy

In die periode was Ed lange tijd bestuurslid van de NAV. Bovendien was hij van 1974 tot 1981 wedstrijdleider op het circuit van Zandvoort. Daar hoorden alle wedstrijden hij, inclusief de Grands Prix voor de Formule 1.

zandvoort-1971-chevronb19

In 1980 emigreerde Ed met zijn familie naar de Verenigde Staten. Daar zette hij zijn racecarrière nog 41 jaar voort. Niet alleen door zelf te racen, maar door met zijn eigen club in Californië historische races te organiseren.

Fiat-Abarth-850-TC-Zandvoort-Swart

Bij elkaar reed Ed met 52 verschillende types raceauto's – van toerwagens, sportwagens en Can-Am-auto's tot Formule 1, Formule 2, Formule Atlantic en F5000.

1908

Zes jaar geleden begon hij met het schrijven van zijn autobiografie. Dit hardcover-boek van 192 pagina's met 300 foto's is nu verkrijgbaar in het Engels, met de titel 'Ed Swart: From Zandvoort to Daytona'. Ed is dit weekend op Zandvoort aanwezig om de boeken te verkopen en te signeren.

480-boeken-swart

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet