Retro

Retro: Boek Wim Boshuis - Een onverwachte ooggetuige

Doorlaatbewijs auto 2

Met Wim Boshuis, Racer zonder poeha hebben we intussen flinke stappen gezet. De laatste mensen zijn gesproken, de laatste hoofdstukken zijn voltooid. De kopij van het boek is gereed en naar eindredacteur René de Boer gestuurd. Die zal het boek checken op de laatste typefoutjes en daarnaast als vakgenoot en collega van de auteur nagaan of alle autosportfeiten kloppen. De hoop is dat we in juni de vormgeving kunnen doen. Daarmee komt de definitieve oplevering van het boek weer een stuk dichterbij. Een van de laatste mensen die we voor het boek konden spreken, bleek een onverwachte ooggetuige van Wims dodelijke ongeval op Spa-Francorchamps. Hans Van Onsem, een alom gekend autosportjournalist in België, meldde zich nadat in een Facebookgroep een foto van het wrak werd geplaatst. Hans bleek tijdens de noodlottige 24 Uren van Francorchamps baancommissaris te zijn geweest op precies de baanpost die uitzicht had op het ongeluk.

480-wim-met-helm-stuur

Als eerste poging om zo dicht mogelijk bij de sport in de buurt te komen waar hij al van jongs af een passie voor had, had hij zich in 1975 aangemeld als baancommissaris. Het was zijn eerste jaar langs de baan, eerder dat seizoen was hij als stagiair begonnen. Dat etmaal was hij ingedeeld op de post net na Carrières, de snelle rechterknik bij de steengroeven op de terugweg van Stavelot naar Blanchimont en La Source. Op deze post 24 hoorde hij alleen de eerste klap en daarna de grote klap, omdat hij net een pannetje soep op had gezet. Meteen rende hij terug naar de baan. Daar bevond hij zich de volgende drie uren midden in een nachtelijk pandemonium.

Het boek over Wim staat vol met ontroerende momenten, zo kunnen wij nu al verklappen. Het is wat dat betreft minstens zo aangrijpend als de boeken over Wim Loos en Ab Goedemans. Ook bij het relaas van Hans zullen weinigen het droog kunnen houden. Hier één fragment uit het boek dat niet over Wim zelf gaat, maar wel illustreert hoe wreed de sport die avond is geweest:


Meer info en reserveren

Baancommissaris 1

Van Onsems eerste en laatste blik op Wim Boshuis is niet het enige dat hem van die avond is bijgebleven. "Nadat Boshuis in de ambulance was gedragen, ben ik teruggelopen naar het wrak van de BMW van Feider. In het licht van de schijnwerpers van de aanstormende wagens zag ik dat hij nog steeds in zijn totaal verhakkelde auto zat. Die zat daar nog te sturen, te schakelen, te ontkoppelen... Die was in shock, die was nog aan het rijden, een hele tijd na de klap! Het is een nachtmerrie geweest. Zelfs vandaag willen de meeste oud-collega's er niet of ternauwernood over praten. Het gebroken glas, het gesmolten rubber, vermengd met hete gelekte olie, dat geurmengsel van die avond is me nog ettelijke jaren bijgebleven..." De foto's die hij de volgende ochtend van de ramplocatie maakte, postte hij – Boshuis' Opel uitgezonderd – pas vrij recent op een Facebookgroep.


Meer info en reserveren

Cover

Iedereen die vóór 31 mei heeft besteld en betaald, komt met zijn naam achter in het boek te staan. Daar is nu dus nog minder dan twee weken de tijd voor. En voor iedereen die al heeft besteld en betaald: enorm bedankt daarvoor. Wim Boshuis, Racer zonder poeha is echt een boek voor liefhebbers, dus met elke liefhebber die een bestelling doet zijn we ontzettend blij.

Een relatieblokje in het boek?
En dan hebben we nog iets waarover je kunt nadenken. Net als bij het boek over Wim Loos willen we in dit boek de mogelijkheid bieden om achterin een relatieblokje te plaatsen. Ofwel: een vermelding met logo en bedrijfsgegevens als dank voor het mede mogelijk maken van het boek. De minimale afname daarvoor is 30 exemplaren. Die kan jouw bedrijf vervolgens inzetten als relatiegeschenk. We kunnen ook een bedrag ter steun afspreken.

Met sportieve groet,

Mattijs Diepraam & Gerrie Hoekstra

Button: Meer info en reserveren


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet