Retro

Retro: Groeten uit Barcelona van de Espíritu de Montjuïc 2022

barcelona2022-sat-19

De internationale historische autosport ging afgelopen weekend op twee plaatsen tegelijk van start: op Mugello met de Mugello Classic van Peter Auto en op Barcelona met de Espíritu de Montjuïc. Op beide mediterrane bestemmingen was het pittig fris, maar AUTOSPORT.NL koos met Barcelona in ieder geval voor de minst koude zuidelijke locatie – al kwam ook daar de Catalaanse kuststreek onder een hagelstorm van monumentale omvang te liggen. In Barcelona kwam die echter de avond vóór het evenement, terwijl in Italië het evenement er aardig door werd verstoord.

Tekst en foto's: Mattijs Diepraam
Aanvullende foto's: Carlo Senten

barcelona2022-fri-1

Ochtendgloren bij de ingang tot de paddock. De leden van de Spaanse raceschool waren er al, aan hun Mini te zien.

barcelona2022-fri-26

De lokale bijdrage aan het programma: de Copa Racer voor Mini Coopers. Bekendste naam (die ook twee van de drie races zou winnen): António Albacete. Niet de ex-F3000-coureur die later in FIA Truck Racing naam zou maken. En ook niet diens vader, in de jaren zestig en zeventig een verdienstelijk coureur. Nee, dit was António Albacete III, zoals de derde generatie op de deelnemerslijst vermeld stond.

barcelona2022-fri-25

Er wordt al flink geboend...

barcelona2022-fri-2

Het rennerskwartier van het Circuit de Barcelona-Catalunya is nog één grote bouwput. De Spanjaarden moeten nog hard doorwerken om op tijd klaar te zijn voor de GP van Spanje – want de F1-teams hebben natuurlijk wel de ruimte nodig voor hun spiegelpaleizen.

barcelona2022-fri-8

Zachtblauwe garagedeuren: dit moet Barcelona zijn!

barcelona2022-fri-3

Meteen stuiten we al op de enige Nederlander die dit weekend op de baan actief zou zijn. Bira van Haver zou met zijn BMW E30 325i uitkomen in de Carrera 80s, de nieuwe jaren-tachtig-klasse van het Portugese Race Ready.

barcelona2022-fri-4

De Groep A-auto van de jongeling is een plaatje, dus logisch dat promotor Diogo Ferrão hem graag wilde hebben. "Er zijn geen andere Nederlanders die het hebben gedaan", zei vader Cees. "Het is een nieuwe klasse, dus we dachten: we doen mee. We hebben een weekje vrij genomen en maken er meteen een vakantie van!"

barcelona2022-fri-6

"Ik heb nooit eerder hier gereden", zei Bira. "Ik ken het wel van de simulator, maar ik merk al dat het in veel bochten toch net even anders is!"

barcelona2022-fri-34

Cees: "Wat ook scheelt: hij heeft net in een Formule Renault gereden en moet nu even weer omschakelen naar een auto die een heel stuk minder remt!"

barcelona2022-fri-35

Een van Bira's tegenstanders: de Honda Civic is in Spanje wat in Nederland de Mazda MX-5 is. Er deden er een stuk of vijf mee.

barcelona2022-fri-5

De rest van de eerste garages in de pits wordt in beslag genomen door auto's uit de Iberian Historic Endurance, de belangrijkste klasse van Race Ready.

barcelona2022-fri-7

Een groot deel daarvan is afkomstig van het lokale Nou Onze Team, dat in Porsches is gespecialiseerd. Al heeft de Nederlander toch altijd eerder het idee dat dit team uit Brabant komt...
 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet