Retro

Retro: Groeten van de Vintage Revival en Junk Yard Race op de Zandvoort Race Classics 2021


E21 VSCC 043

Albada Jelgersma Sr voert tegenwoordig helaas niet meer het hoogste woord, maar geniet tijdens elke Vintage Revival zichtbaar met volle teugen. Om het af te maken, reed Mark in de eerste regularity ook nog naar de overwinning.

E21 VSCC 197

Broer Jeroen Albada Jelgersma reed intussen een lichtvoetige Bugatti T40 Grand Sport.

zrc2021-sun-49

Uitkomen Hans Ernstbocht is altijd dolle pret in een vooroorlogse sportauto. Hier zet Dino Sontrop het gas erop in zijn Bugatti T37. Hij zou de tweede regularity winnen.

E21 VSCC 204

Ook een mooi duo: de statige Lanchester LA10 van Leo Andela, gevolgd door de Chevrolet Monoposto van Uko Jonker, een echte oval-racer, die zich hier in de kombocht natuurlijk als een vis in het water voelt.

E21 VSCC 179

Daar gaan ze, tot de volgende keer!

1

En dan... Een Junk Yard Race?

2

Jazeker. Het idee om met oudere auto's te racen is niet nieuw, tijdens de Zandvoort Race Classics deden we niet anders. Maar er zit een groot verschil in de auto's. Het idee achter de auto's in de Junk Yard Race is dat je een auto met een maximale aanschafprijs van 500 euro raceklaar maakt en fijn een dagje komt racen.

4

Uiteraard ben je er met de aanschaf van de auto niet. Strippen, veilig maken met een rolkooi, stoel en gordels en uiteraard de investering in persoonlijke veiligheid middels de brandvrije kleding en een helm.

3

En dan nog één dingetje. Tijdens de Zandvoort Race Classics werd de 'eis' gesteld dat de auto een bekende race-livery moest hebben. De Alfa 164 in de oude Benetton-kleuren was fraai. Een BMW 3-serie in de Orange Arrows-kleuren uit de Jos Verstappen-tijd was ook mooi. De aanwezige oudere jongeren herkenden de B-Ascona in een Jan Lammers-uitvoering. Jan reed een soortgelijke Ascona tijdens de opnamen voor het tv-programma 'De beste coureur van Nederland' eind jaren tachtig.

7

Tja, en dan is het zover... Op de vrijdagnamiddag verschijnen er enkele BMW's, 206'en, Opels en een Dacia aan de start. 'Dacia?' horen we u zeggen. Yep, een Logan in full-race-trim zoals er enkele jaren terug mee werd geracet in de Zomer Avond Competitie.

6

De crew van het Circuit Zandvoort trad met twee auto's aan. "Weer eens iets anders dan een avondje bowlen en steengrillen als personeelsuitje", sprak een van hun rijders. Er werd gestreden op het lange circuit, inclusief de chicane bij uitkomen van de Slotemakerbocht – dit om de snelheid laag te houden.

5

Het is eigenlijk is geen kwalificatie, maar de sessie is bestemd om te testen en nieuwbakken coureurs te laten wennen aan het circuitrijden. De sessie wordt gestart achter de safety car. Voor twee auto's bleek code 60 al lastig en de Kadett van Team Circuit Zandvoort staat al na vijf ronden in de pits. "Tja, budgetproblemen", wordt er gegniffeld. Verderop wordt er serieus gewerkt aan de 'kwalificatie'. De teams hebben minimaal drie en maximaal zes rijders. "Zo delen we de kosten en maken we gebruik van de kwaliteiten van de anderen. Ons team bestaat uit een kok, een monteur en een huisschilder", zo zegt een van de deelnemers lachend.

zrc2021-fri-62

Onvermijdelijk, deelnemers in Red Bull-kleuren? Ja, onvermijdelijk!
 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet