RETRO

Retro: Het boek over Appie Goedemans nadert zijn voltooiing

1968 Zandvoort Trophy Ab Goedemans Fiat Abarth 1000 Bos uit vergers

De klus zit er al op voor eindredacteur René de Boer, de foto's worden op een rij gezet en vormgever Niels Kamp is aan zijn werk begonnen. Kortom, het boek over Appie Goedemans nadert zijn voltooiing!

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Dick Vergers, Mattijs Diepraam, Gerrie Hoekstra en Fam. Huisman

IMG 0872
Vormgever Niels Kamp aan het werk in het redactie kantoor van Autosport.nl in Zandvoort

In deze nieuwsbrief praten we je weer bij over de laatste ontwikkelingen rondom de biografie. Want er is de afgelopen maand nog genoeg gebeurd. Het boek léék klaar, maar toch kwam weer nieuwe informatie boven...

Nieuws uit Den Haag
In onze vorige nieuwsbrief zeiden we 't al: net als bij het boek over Wim Loos kwamen er nog volop reacties ná de bekendmaking over de verschijning. We dachten dat we klaar waren, maar niets bleek minder waar. Het ging maar door...

Een prachtige toevoeging kwam van de familie Huisman. Nee, niet de familie Huisman die we van Zandvoort kennen, maar de familie Huisman uit Den Haag. Harry Huisman en zijn Italiaanse zwager Luciano Garaventa hadden in de Van Limburg Stirumstraat een Alfa Romeo-garage, maar sportieve auto's van andere merken (liefst Italiaans natuurlijk) waren ook welkom.

SKVH8737

En dus wendde Appie zich destijds tot Harry en Luciano voor het onderhoud aan zijn Abarths. De raceauto's werden achter de servicebus van garage HuGa naar het circuit vervoerd. Daar sleutelden Harry en Luciano vaak tot laat om ze nóg sneller te maken. Luciano is er helaas niet meer – hij overleed kort voordat we hem konden spreken – maar Harry vertelde ons een stel mooie verhalen. Zijn dochter Angela voegde daar nog de aangrijpende herinneringen van haar tante (de vrouw van Luciano) aan toe.

En terwijl het manuscript al bij René lag, konden we nog spreken met Ernst Schwencke. Ernst was destijds een jongen van 17 die Appie hielp met zijn auto's – bijvoorbeeld velgen wassen – en ook mee was op het noodlottige weekend op de Nürburgring. Ernst moest na afloop de Mercedes van Appie naar huis rijden en herinnert zich diens laatste volledige etmaal nog als de dag van gisteren. "En 's avonds? Toen zijn we in Bad Neuenahr nog naar het casino gegaan. Daar hebben we 300 gulden verloren... Appie zei nog: morgen komen we terug, dat geld moet ik terughebben!"

toine-en-berry-1

Zo vader, zo zoon
Appies zoon Berry was nauw betrokken bij de totstandkoming van het boek – net als andere naaste familieleden, zoals Berry's moeder Aukje en zijn tantes Pepita en Katja (de zussen van Appie) en Helena (een zus van Aukje). Berry ging ook mee op bezoek bij Toine Hezemans. Die vroeg Berry uiteraard al gauw naar de karaktertrekken die de zoon van zijn vader had geërfd.

Eén karaktertrek waarop Berry meteen aansloeg, was de recalcitrantie van Appie. Zo herkende Berry zich onmiddellijk in de woorden van Dick van Iperen over het verschil tussen Toine Hezemans en Ab Goedemans – woorden die je uiteraard ook zult terugvinden in het boek.

"Ab was een bijzonder mens. Een aparte figuur, die verrotte hard kon rijden. Onder de juiste omstandigheden zelfs sneller dan Toine, denk ik. Maar nóg gekker dan Toine. Die was berekenender dan Ab. In de Abarth-pits zat iedereen altijd te bezemen, want dat moest van de oude Abarth – die was als de dood voor lekke bandjes. Zelfs Hezemans stond te vegen, want die wist hoe je mensen voor je moest winnen. Maar er was er eentje die het verdomde – en dat was Appie!"


boek-cover-ab


Voorinschrijving nog open tot 15 april
En je weet 't – als je nú het boek bestelt, wordt je naam achter in het boek vermeld als een van de gewaardeerde voorinschrijvers. Dat kan nog tot 15 april a.s. Daarna zetten we het slot op het boek en gaan we er geen letter meer aan toevoegen.

Let op: je krijgt je vermelding pas als ook je betaling vóór 15 april binnen is! Enkele mensen hebben het boek lang geleden besteld, maar de factuur nog niet voldaan. Controleer daarom even je spambox, want misschien is onze factuur daarin terechtgekomen. Het zou zonde zijn als daardoor je vermelding niet doorgaat.

Kortom, als je nog niet hebt besteld of betaald: je hebt nog een kleine twee weken de tijd!

Voor verdere inlichtingen mail naar:

info@autosport.nl

En niet vergeten: bestellen is nog altijd mogelijk via:

abgoedemans.autosport.nl
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet