Retro

Retro: Het ondankbare afscheid van Team Schnitzer door BMW Motorsport

17
Roberto Ravaglia op weg naar de DTM titel in 1989

Schnitzer-BMW M3
De introductie van de BMW M3 in 1987 bezorgt Team Schnitzer talloze successen. Met Roberto Ravaglia wint men na een lange en uiterst boeiende strijd het WK Toerwagens. De talloze successen van het team met de BMW M3 maakten het team in deze periode legendarisch. De 24U van Francorchamps in 1988 was de laatste die meetelde voor het FIA EK Toerwagens.

2020 Pirro 1989
Lange afstandsracen met toerwagens was Charly Lamm zijn ding. Talloze successen. Hier gaat Emanuele Pirro in 1989 tijdens 24U Nürburgring als eerste over de streep.

In een wedstrijd waarin de kop ongeveer meer dan 120 maal wisselde leverde de perfecte strategie van Charly Lamm met het trio Roberto Ravaglia/Altfrid Heger/Dieter Quester uiteindelijk de eindzege op. Eén van de meest competitieve wedstrijden die uw redacteur ooit de revue zag passeren. Vervolgens kwam er in 1989 een doorbraak van het DTM-kampioenschap omdat men bij de ZDF met live uitzendingen begon. De populariteit van de DTM steeg vanaf die tijd tot ongekende hoogte. Roberto Ravaglia schreef de titel op zijn naam. Vervolgens trok het merk zich eind 1992 uit de DTM terug. Een comeback liet 20 jaar op zich wachten.

2020 Jockel STW
Met de Class 2-BMW 318i/320 talloze successen in de STW en BTCC. Hier Peter Kox op de Avus.

Class 2-Schnitzer-BMW 318i/320
Na de onvrijwillige aftocht uit de DTM van zowel Audi als BMW concentreerde men bij BMW zich met de nieuwe BMW 318/320 op de Duitse STW en het BTCC. Voor Schnitzer begon daarmee een nieuw hoofdstuk met de BMW E36. Titel voor "Jockel" Winkelhock in de STW 1995, waaraan Peter Kox ook zijn steentje toe bijdroeg, en in het prestigieuze BTCC. Direct in het debuutjaar won Team Schnitzer met Joachim Winkelhock het BTCC-kampioenschap. Door al racend, rokend met een sigaret in zijn mond te rijden kreeg "Jockel" een tweede bijnaam "Smoking Joe" In onze huidige politiek correcte cultuur waarschijnlijk ondenkbaar. In 1998 bezorgt Johnny Cecotto Team Schnitzer de tweede titel in de ADAC STW-Meisterschaft, die in haar voorlaatste jaar nog echt een competitieve serie is.

2020 Peter Spa
Mooi moment: Peter Kox wint met Soper en Winkelhock 24U Spa in 1995.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet