Retro

Retro: Historische Ambrose STP #59 Ford wordt geveild

De No #59 Ford waarmee de Australiër Marcos Ambrose als één van de weinige buitenlandse coureurs in 2008 een Nationwedstrijd op Watkins Glen wist te winnen wordt binnenkort geveild.

2020 Ambrose Ford 1


Tekst Willem J. Staat
Foto's BAM Media

Historische Ambrose STP#59 Ford wordt geveild
De STP#59 Ford waarmee de Australische coureur Marcos Amborse als één van de weinige buitenlanders een wedstrijd van de toenmalige Nationwide(nu Xfinity-series) op Watkins Glen wist te winnen wordt binnenkort geveild.Op dit moment is de auto eigenaar van Brett Murray, eigenaar van een publiciteitsbureau dat in Australië op vele fronten actief is. Tot en maar 28 november kan er via Lloyds op deze auto geboden worden. Lee Hames van LLoyds Auctions bevestigde dat de auto zowel vanuit het binnen- als buitenland al een enorme belangstelling had getrokken. Lee Hames: "Alleen al als je naar deze auto kijkt denk je aan Victory Lane op Watkins Glen.

2020 Ambrose Ford 3 Het toenmalige kantoor van Marcos Ambrose die tegenwoordig een "bed and breakfast" op Tasmanië runt.

"Cosmetisch gezien is de auto gewoon onaangeroerd en beschikt nog over elk krasje en streepje die Australische fans zich weten te herinneren. Het feit dat de auto in de beroemde STP kleuren van Richard Petty zorgt inderdaad voor een beetje meer romantiek. Sinds de overwinning in de Zippo 200 op Watkins Glen is de auto niet meer aangeraakt en beschikt over allerlei originele beschadigingen. Zelfs de originele tearoffs die niet van de voorruit zijn verwijderd zitten er nog op. Leuk om die auto in je collectie te hebben maar het wordt tijd voor een nieuw eigenaar. Met steun van sommige NASCAR jongens die ik ontmoette kon ik de auto herbouwen en raakte via hen bevriend met Dale Earnhardt Jr.in Noord Carolina.


Om de auto op peil te houden moesten we mechanisch een aantal dingen doen om hem op peil te houden maar cosmetisch is hij niet aangeraalt. Er zijn zelfs nog enkele Gatorade spatjes op het dak en de voorruit aanwezig." Met steun van Owen Kelly, een Australische ex-NASCAR-rijder, werd de wagen naar Down Under verscheept.De jongens uit Charlotte hebben zoveel mogelijk 2008 onderdelen aangebracht en we slaagden erin om de auto naar Australië te verschepen waar het hopelijk onderdak op een locale baan of in een collectie vindt." stelt Murray

2020 Ambrose Ford 4
De originele butsen, deuken en krassen bevinden zich nog steeds op de auto.

Marcos Ambrose: "Fantastisch dat Brett Murray de auto in zijn bezit had en dat hij zijn weg terug naar Australië heeft gevonden. Van dit soort dingen word ik niet echt emotioneel maar het zou "cool'' zijn indien de auto vanwege zijn geschiedenis in Australië kan blijven. Fantastisch dat de auto er nog precies eender zo uitziet toen hij Victory Lane destijds verliet."

2020 Ambrose Ford 2
Men hoopt dat de auto in Australië blijft maar er zijn ook buitenlandse gegadigden voor.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet