Retro

Retro: Gerbert Luttikhuis wint titel Tourenwagen Legenden, "eerste Nederlandse DTM-kampioen"

201029 TWL Luttikhuis
Gerbert Luttikhuis werd met zijn Mercedes-Benz 190 E 2.5-16 Evo 2 kampioen

Nadat de geplande seizoensfinale medio november op CM.com Circuit Zandvoort net als de Hankook 12H ZANDVOORT moest worden afgezegd, staat Gerbert Luttikhuis uit Losser met zijn prachtige Mercedes-Benz 190E 2.5-16 Evo 2 vast als tweede kampioen van de Tourenwagen Legenden, de vorig jaar nieuw in het leven geroepen serie voor toerwagens uit de jaren tachtig en negentig. Daarmee zou je Luttikhuis, met enige dichterlijke vrijheid, de eerste Nederlandse DTM-kampioen kunnen noemen...

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

201029 TWL Christensen
De Deen Leif Christensen sloot het seizoen als tweede af

Het afgelasten van de geplande finale op Zandvoort betekende het voortijdige einde van het seizoen 2020 in de Tourenwagen Legenden, dat daarmee op vier evenementen met elk twee races bleef steken. Na de seizoensstart op Hockenheim volgen er nog optredens bij de Truck Grand Prix in het Tsjechische Most, bij de DTM op de Nürburgring en in het kader van de Formule 1-Grand Prix van de Eifel, wederom op de Nürburgring. Tijdens de acht races van het seizoen kwam Gerbert Luttikhuis met zijn Mercedes vijf maal als winnaar van klasse 2 uit de bus. In totaal kwam hij tot 150 punten, zeven meer dan de Deen Leif Christensen, die met zijn Ford Sierra RS 500 Cosworth in Texaco-kleuren vijf keer de klasse drie won, maar in Most verstek liet gaan, terwijl Luttikhuis wel in alle wedstrijden aantrad en daarbij op één uitzondering na ook telkens punten scoorde. De derde plaats in de eindstand is voor een andere Deen, Kasper Aaskov, die met zijn Opel Calibra 4x4 twee keer zijn klasse won en daarnaast nog vier keer op het podium eindigde.

201029 TWL Aaskov
Kasper Aaskov, derde algemeen en kampioen in klasse met zijn Opel Calibra 4x4

Ook in de diverse klassen werden er kampioenstitels toegekend. Aaskov won de titel in klasse 1 voor de meest recente auto's volgens het DTM/ITC-Class 1-reglement. Luttikhuis eindigde bovenaan in klasse 2, Christensen werd kampioen in klasse 3. De titel in klasse 4, voor tweeliter Super Touring-auto's, ging naar Alexander Schmidt, in totaal drie keer klassewinnaar met zijn Williams-Renault Laguna Super Touring.

201029 TWL Renault
Alexander Schmidt werd kampioen in de Super Touring-klasse

Naast Luttikhuis kwamen er in de loop van het seizoen nog meer Nederlanders in actie bij de Tourenwagen Legenden. Marcel Wüst sloot met zijn Mercedes-Benz 190 E 2.3-16 het seizoen als vierde in klasse 3 af. Cees Lubbers (BMW 635 CSi) eindigde als tiende in deze divisie. Ruben de Bruijn werd met een Vauxhall Astra GTE Mk2 13e in de eindstand van de klasse.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet