Retro

Retro: Mike van Thiel, racer en pk-veelvraat

HGP 0795k

Tijdens het Historische Grand Prix-weekend waren er veel interessante mensen en auto's aanwezig. Twee van deze combinaties passeerden al de revue op AUTOSPORT.NL. Nu de derde en voorlopig laatste mooie combinatie: Mike van Thiel en zijn Royale RP29-19 Formule Ford 1600.

Tekst en foto's: Erik van der Schaaff

Mike van Thiel is geen onbekende in de historische racerij. In 1988 begon hij met zijn broer Randall te racen met een Mini Cooper S, waarmee hij twee het Europees FIA-kampioenschap won. "Het waren zwaarbevochten kampioenschappen omdat Alfa Romeo en BMW met heuse fabrieksteams langs de circuits trokken." Na deze successen zette hij zijn carrière voort in de rallysport met de Cooper S. "Eigenlijk leuker, maar veel duurder en gevaarlijker..." zo schetst hij dit uitstapje. Kroon op het rallywerk was de deelname met de Chevrolet Corvette Grand Sport aan de Safari Rally, samen met Michiel Campagne, en de Carrera Panamericana, met Michel Oprey.

HGP 0457k

Tijdens zijn verblijf in het buitenland bleef het racevirus trekken. "Ik reed met de kleinste auto van het veld en bedacht me dat het ook wel gaaf zou zijn om met de grootste auto in het veld te racen. En zo kwam er een Ford Galaxie. In de regio waar ik toen woonde, zaten alle Galaxie-specialisten. Dus kwam er zo'n slagschip. Toen ik naar Europa terugkwam, verkocht ik deze auto met een uitnodiging voor een weekend Goodwood."

HGP 0792k

Maar waarom een FF1600?
"Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt, ik restaureer en handel in historische raceauto's. Deze auto kwam op mijn pad, ik had geen plan om ermee te gaan racen. Het plan was een paar keer rijden en dan weer verkopen, totdat Helana van der Wouden van HMR vroeg of ik op Zandvoort wilde rijden. Ik ben de auto nog aan het afstellen en daar was dit het ideale weekend voor."

HGP 0813k

Na de toerwagens nu een formulewagen, en een bijzondere.
"Klopt, deze Royale is uit 1980 en komt uit de stal van Ben Huisman, de teamchef van Racing Team Holland, eigenaar van Remako en vader van bekende racers Patrick en Duncan. Hij realiseerde zich al snel dat de jonge Cor Euser een hele grote kon worden. Hij was behulpzaam in de aankoop van deze Royale RP29 voor Cor en Jaap van Silfhout. In 1981 behaalde Cor met deze auto het Europees kampioenschap in de Formule Ford. De combinatie van het rauwe talent van Cor met zijn spectaculaire en agressieve rijstijl bezorgde hem de meeste overwinningen van dat jaar."

Royae-RP29-CE-22

Trouwens, de Royale is te koop, check de factsheet.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet