Retro

Indycar: Mark Donohue The Unfair Advantage

Vandaag is het exact 45 jaar geleden dat Penske coureur Mark Donohue in een Oostenrijks ziekenhuis overleed aan de verwondingen die hij tijdens de warm-up van de Oostenrijkse Grand Prix had opgelopen. Misschien de meest intelligente en technisch volmaakte coureur van zijn tijd. Mark was echter kansloos tegen een Goodyear klapband.


Donohue Penske
Mark Donohue bezorgde Roger Penske in 1972 de allereerste Indy 500 overwinning.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Willem J. Staat/Porsche/Indycar


2020 Mark Donohue
Als coureur ingenieur was Mark Donohue technisch gezien in zijn tijd lichtjaren vooruit.

Mark Donohue The Unfair Advantage
Exact twee dagen na de Oostenrijkse Grand Prix 45 jaar geleden overleed Mark Donohue in een ziekenhuis in Graz. De 38-jarige Donohue was op het toenmalige Zeltweg tijdens de warming up in zijn vierde snelle ronde toen een alles verwoestende klapband in een verschrikkelijke crash ontaardde. De stuurloze March maaide een groot aantal hekken om en twee baancommissarissen moesten levensgevaarlijk gewond worden afgevoerd. Met de bij kennis zijnde Donohue leek het aanvankelijk mee te vallen. Maar ook hier zorgde, evenals bij Hans G. Bürger vier jaar later op Zandvoort, een paaltje van de omgemaaide hekken uiteindelijk voor een grote tragedie.

De aanvankelijke diagnose van de artsen was een lichte hersenschudding maar omdat Mark over hoofdpijn bleef klagen verslechterde zijn conditie. Een bloedprop in de hersenen kostte hem uiteindelijk het leven. De dood was hem genadig. Mocht Donohue de crash overleefd hebben dan zou hij voor de rest van zijn leven spastisch geweest zijn zo verklaarde behandelend geneesheer Dr. Fritz Heppner destijds. Donohue stierf in het nabij zijn van teambaas Roger Penske, zijn tweede vrouw Eden en zijn vader Mark Sr. een advocaat gespecialiseerd in patentrecht.

1971 Pocono met Al en Bobby Unser 1971 met Al en Bobby Unser op Pocono.

Ford fabriekscoureur
Begin zestiger jaren begon de afgestuurde ingenieur Mark Donohue eigenlijk in de sportwagenracerij en won wat lokale SCCA kampioenschappen. Dit bleef niet onopgemerkt en zo kwam de jonge Donohue onder de vleugels van Ford fabriekscoureur Walt Hansgen terecht. Donohue 's eerste kennismaking met Le Mans eindigde in een drama want mentor Hansgen verongelukte tijdens de voortrainingen in Le Mans dodelijk. Eerder dat jaar was Donohue met Hansgen nog tweede op Sebring geworden.

Daarna ontstond er een band met Roger Penske die Donohue voor zijn sportwagenprojecten had opgemerkt. In 1966 won Mark voor Roger Penske in een Lola T70 op Mosport en werd vervolgens in de CanAm actief. De SCCA TransAm series en de Amerikaanse sportwagenracerij beleefde in die periode hoogtijdagen. Samen met Chuck Parsons won Mark in 1969 met een Penske Lola T70 de 24U van Daytona. Datzelfde jaar volgde het debuut op de Indianapolis Motor Speedway met een Lola Offenhauser. Als beste rookie eindigde Donohue als zevende. In 1971 eindigde Mark met een McLaren M16 als tweede op de Speedway.

2020 Donohue NB
Mark Donohue met de Penske March op de Nürburgring. Zijn voorlaatste wedstrijd.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet