Retro

Retro 1990: De laatste titelbeslissingen zorgen voor spannende races tijdens de Finaleraces op Zandvoort

start-ax-race

Citroën AX Cup: Tevreden gezichten na debuutjaar Ondanks alle inspanningen van Citroën Nederland om de nieuwe AX Cup zo clean mogelijk te houden, ging dit in de beginfase door technische diskwalificaties mis. Uitslagen werden overhoop gehaald, trofeeën wisselden van eigenaar en discussies wat wel en niet mocht zorgden voor een emotionele sfeer. Grote verwarring ontstond er omtrent de legaliteit van luchtfilters en de nokkenassen. Na diverse CAR-zaken werden de uiteindelijke FISA-homologatiepapieren als bindend beschouwd en konden we eindelijk probleemloos racen. En fraai waren de races om te zien. De korte configuratie van het interim-circuit zorgden voor spectaculaire races van grote groepen wagens. De kaarten werden menigmaal in de laatste meters pas geschud. Voormalig karter Marcel van Vliet werd in zijn debuutrace in de voorlaatste wedstrijd al kampioen. Met steun van Van Vliet moest zijn teamgenoot Thijs van Dijk zijn tweede plaats in het klassement tijdens de finalerace veilig stellen. Alles liep volgens plan, totdat een gebroken aandrijfas deze intentie leek te verstoren.


dwarse-ax

Marcel van Vliet ging na een boeiende strijd met Patrick Dissel als eerste over de meet, terwijl Amee de Jong na een fel gevecht met Leon van der Slik derde werd en daarmee tevens de Ladies Cup won. Achter de eerste vier vormde zich een groepje met Hoogendoorn, Molenaar, Van Hilten, Thomas en Borrius Broek en werd er fel om de vijfde plaats gestreden. Zorgen hoefde Thijs van Dijk zich uiteindelijk niet te maken. Hij werd toch nog tweede, terwijl Donald Molenaar derde werd in de eindrangschikking. Tom Coronel van het Nieuwe Revu/APM Team was normaal gesproken ook goed voor een hoge klassering. Hij kampte ditmaal niet met pech, maar een schakelfoutje bij de start. Bij Citroën kijkt men tevreden op het eerste AX seizoen terug.

Eindstand na negen races:

1. Marcel van Vliet 110
2. Thijs van Dijk 55
3. Donald Molenaar 53
4. Amee de Jong 47
5. Leon van der Slik 34
6. Patrick van Dissel 21
7. Marion Thomas 21
8. Paulien Borrius Broek 19
9. Jip Coronel 15
10. Tom Coronel 12
 
Formule Ford: Wonderschone en bloedstollende finalerace Na zijn verrassende overwinning in de voorlaatste Formule Ford-race op Zandvoort kreeg Martijn Koene (Van Amersfoort Racing) in de laatste wedstrijd weer tegenstand van kampioen Franc ten Wolde en de Duitse topper Sascha Maassen. Ruud Spoolder, die door een meningsverschil over inzet en financiële inbreng zijn plaats bij Van Amersfoort Racing moest afstaan aan Koene, had een NOMAG-Van Diemen gehuurd. Ook werd het startveld aangevuld met enkele Duitse rijders.
Tijdens de kwalificatie reed Spoolder met een banzai-ronde de snelste tijd voor Maassen, Koene en Koopman, terwijl Ten Wolde niet verder dan de negende tijd was gekomen. Sascha Maassen ging als een raket uit de startblokken en bouwde rap een veilige buffer op, van waaruit hij de race verder controleerde.


start-formule-ford

Daarachter zorgden Spoolder en Koene voor het nodige vuurwerk door flink met elkaar de strijd aan te gaan. Franc ten Wolde meldde zich in de zevende ronde bij dit vechtende duo, waarna het gevecht zelfs nog in hevigheid toenam. De fighting spirit bleef gelukkig niet tot dit drietal beperkt, door het hele veld heen gaf men elkaar geen meter kado, zonder echter ook maar een moment in stupiditeiten te vervallen. Formule Ford racen op zijn allermooist. In het peloton zaten verder nog Van Hoof, Koopman, Hemrouille en Middeldorp, Radermecker, Roest, 'Rollin' en Haverals. Op een gegeven moment ging Spoolder dwars, waarbij hij vele plaatsen verloor. Toen in de slotronden van de race de inmiddels tot een tweede plaats opgeklommen Ten Wolde begon terug te vallen ten gevolge van een gebroken wielnaaf, bleef alleen Koene over van Maassen's oorspronkelijke directe achtervolgers. De jonge Belg Hemrouille schitterde en had zijn achterstand op Koene teruggebracht tot één seconde, op zijn beurt weer op de hielen gezeten door veteraan Van Hoof. Maassen ging tenslotte soeverein als winnaar over de streep, met Koene daar zes seconden achter. Winnaar Maassen werd dankzij dit resultaat tweede in de Benelux Cup. Teenager Alex Veenman sloot het seizoen af met zijn tweede zege in de pre 80-klasse.


ten-wolde-kampioen

Eindstand NK Formule Ford 1600 na negen races:

1. Franc ten Wolde 125
2. Werner Koopman 93
3. Oscar Middeldorp 85
4. Ruud Spoolder 68
5. Marc Goossens 62
6. Eric Roest 62
7. Martijn Koene 40
8. Han du Pau 30
9. Rob van de Linden 24
10.Gerard van de Kammen 21

Eindstand NK pre'80 na negen races:
1. René Kouwenberg 122
2. Robert Beukers 107
3. Alex Veenman 106
4. Cees van Coevorden 70
5. Jan Steenhart 52
 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet