Retro

Retro: Nominatie voor het boek Wim Loos, de onvervulde belofte van een natuurtalent?

Ingezonden boeken Nico Scheepmaker Beker 2019

Het boek Wim Loos, de onvervulde belofte van een natuurtalent dingt mee naar de prijs voor het beste Nederlandse sportboek van het jaar; de Nico Scheepmaker Beker. Maandag 27 april wordt duidelijk of de door autosport.nl uitgegeven biografie een nominatie in de wacht heeft gesleept.

Tekst en foto: PR

De jury van de naar de sportjournalist en publicist Nico Scheepmaker (1930-1990) vernoemde prijs maakt in het radioprogramma de Nieuws BV bekend welke vijf boeken door gaan naar de finale. De beker zal in mei – een datum is er nog niet – worden uitgereikt.

Wim Loos, de onvervulde belofte van een natuurtalent neemt het op tegen 46 andere titels. Het gaat in alle gevallen om origineel Nederlandse boeken. Voetbal is het best vertegenwoordigd.

Onder de inzenders voor de competitie zitten grote namen zoals Auke Kok die meedingt met zijn biografie van Johan Cruijff. Ook de bekende voetbalauteur Michel van Egmond stuurde een Cruijff boek in. Toepasselijk want Nico Scheepmakers bekendste werk was: Cruijff, Hendrik Johannes, fenomeen.

De autosport is niet alleen via Wim Loos in competitie, maar ook door middel van Ivo Pakvis' zeer leesbare boek over de Verstappens en titels van Jack Plooij en Olav Mol. Auteurs Rob Petersen en Olof van Joolen wachten de nominaties met spanning af. ,,Het zou geweldig zijn wanneer we worden genomineerd", vindt Petersen voor wie de vorig jaar november onder grote belangstelling gepresenteerde biografie van zijn jeugdheld een droom was die in vervulling ging.

Dat Wim Loos mee kan doen aan de verkiezing is te danken aan uitgever Gerrie Hoekstra. Hij ontdekte op de laatste dag van de inzendtermijn dat deelname nog mogelijk was en bracht een stapel boeken naar het Amsterdamse Olympisch Stadion dat de jury als uitvalsbasis gebruikt. Die jury staat onder leiding van journalist en oud-Ajax teammanager David Endt. Hij zal in de Nieuws BV de nominaties bekend maken met NOS Studio Sport-presentatrice Rivkah op het Veld. De jury zegt afgelopen maanden met veel plezier 14.000 pagina's sport te hebben doorgelezen.

Het boek waarmee autosport.nl als uitgever debuteerde, is een groot succes. De eerste druk was binnen een krappe maand uitverkocht. Daarop opende een inschrijving voor een tweede druk waarvoor opnieuw genoeg liefhebbers bleken te zijn. Het boek is nog op voorraad en kan HIER worden besteld.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet