Retro

Retro 1990: Braziliaan talent smaakmaker Pinksterraces Zandvoort

Squadra Bianca
Frits Kroymans, vertrokken vanaf de eerste startrij, wist de koppositie twee ronden lang vast te houden alvorens David Hart hem wist te passeren. Hart vergrootte daarop zijn voorsprong regelmatig tot een uiteindelijke tien seconden. En dit terwijl de rest van het veld op de droge baan toch ook niet bepaald stilstond in deze merkenrace over twintig ronden.
Ex Formule Ford-coureur Leo Schildkamp, na de eerste ronde op een keurige derde plaats, spinde in de vijfde ronde, waardoor hij terugviel naar de 19de positie. Schildkamp wist er daarvan in de loop van de wedstrijd weer vijf van goed te maken. Na de twaalfde ronde staakte Hendrik van de Wilt de strijd na lange tijd de vierde plaats te hebben ingenomen, terwijl twee ronden later Jan Rosekrans voor de pits zijn motor opblies. Jan van Vught , die zichdit jaar goed in de kijker rijdt, nam op twee-derde van de race de tweede plaats over van Kroymans, die op zijn beurt in de laatste ronden nog meer plaatsen moest prijsgeven. Herman Lanfermeijer passeerde daarop de finish als derde, doch de TC constateerde, dat de Alfa op de weegbrug te licht was, waarop alle inspanningen van Lanfermeijer tevergeefs waren geweest. Winnaar bleef dus David Hart voor Jan van Vugt, Loek Termeijtelen, Anton Mets, Frans van Os en Frits Kroymans. (J. den Blanken)

formule-ford-spin

Formule Ford 1600

Met Pinksteren genoot het Benelux FF1600-veld een belangrijke toevoeging. De hele Britse top was voor deze gelegenheid namelijk op het laatste moment de gelederen komen versterken. Het "Engelse" contingent bestond uit onze landgenoot Michael Vergers en fabrieks Van Diemen-teamgenoot Duda Rosa, alsmede de twee officiële Fulmar-Reynards van Gareth Rees en Fionn Murray met hun opvallend rappe en gevreesde, door Trevor van Rooyen geprepareerde, Auriga-motoren. Niettemin trainden de snelste acht allen binnen één seconde, waarbij Vergers een teleurstellende achtste tijd had gedraaid. Bijna diect na de start nam Maassen de leiding voor Rees, Delpierre, Spoolder en Ten Wolde. Franc was al rap opgeschoven naar de derde plaats en Goossens was reeds aan zijn formidabele opmars begonnen. Op de natte en aanvankelijk ook zeer gladde baan gingen diverse rijders in de rondte, oner andere Rees, die daardoor veel plaatsen verloor. Ten Wolde was gezien de condities zeer omzichtig uit de startblokken gegaan en pakte in de 17de ronde de kop van Maassen over. Vervolgens voerde de Pennzoil/Van Alphen-toprijder zelf zeven ronden het veld aan, tot de ontketende Goossens hem op de droger wordende baan voorbij stak en de wedstrijd uiteindelijk met 0,036 sec. voorsprong op Ten Wolde won.


pinksterraces-goossens


Een broodnodige en populaire zege voor het team van Goossens, Johan Adams en Jean-Pierre Debacker. Maassen werd close derde met de snelste ronde op zak en Ruud Spoolder ruim drie seconden verder terug vierde. De rest, te beginnen met Rosa en Middeldorp was beduidend verder op afstand gezet. Vergers had al na 9 ronden met een kapotte koppeling het veld geruimd en ook de andere "Britse" gasten waren nu het op sturen aankwam nooit echt in de running geweest. Bij de Pré 80's besliste René Kouwenberg het pleit nipt in zijn voordeel na een zeer spannend en bijna racelang gevecht met Alex Veenman.
  ford-2000-crash-tarzan
Samen de grindbak in. Paul Dyson (6) en David Berger.


Formule Ford 2000/Sports 2000
Voor de Ford 2000-categorie was opnieuw versterking uit Scandinavië gekomen, zij het ditkeer slechts vier man sterk. De Ierse Deen Tommy Mulin had zelfs poleposition gedraaid en voerde de eerste ronden ook nog het veld aan. Het onvermijdelijke gebeurde uiteraard ook nu, de recentelijk echt rappe Jan Litjens passeerde hem en won tenslotte met ruim twee seconden voorsprong.Jan vierde zijn kersverse Pennzoil-sponsoring door bovendien een nieuw ronderecord voor de klasse op de klokken te laten noteren.Peter Gerhards kwam van achteren de grid prima door om de derde plaats op te eisen.


sports-2000-start

Bij de slechts zes auto's tellende Sports 2000 zegevierde poleposition-man Ger Brands ruim voor Huib Onderstal en Matthew van Diessen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet