Retro

Retro 1990: Braziliaan talent smaakmaker Pinksterraces Zandvoort

alfa-op-kop

Koni Produktiewagens tot 2000cc

In de klasse tot 2000cc ging het er aanmerkelijk rustiger aan toe. Hier won Frans Vörös overtuigend met de Alfa 75 Twin Spark. Een minder leuke mededeling was dat de Paaszege hem ontnomen was, maar dat Alfa daar nooit door de officiële instanties van op de hoogte is gesteld. Ook hier perikelen dus. Frank Caron werd met zijn Peugeot MI 16 tweede voor de beide Alfa's van Wout van Reenen en Paul van Splunteren. De Opel-rijders Evert Bolderheij en Egbert Top vielen, na aanvankelijk in de voorhoede meegestreden te hebben, na klapbanden in de laatste ronde uit. Volgens eigen zeggen keert Bolderheij niet meer op Zandvoort terug. Ontevreden over het te vele toegekende gewicht is de hoodreden. De kleinste klasse tot 1300cc leverde weer een dubbeloverwinning op voor het duo Ciapponi en Oeberius Kapteijn met hun Suzuki Swift GTI.
  ax-strijd

Citroën AX Cup

Amee de jong, die als tweede over de streep kwam en daarbij tevens eerste in de Ladies Cup werd, werd tot haar eigen verbazing later alsnog tot winnares overall uitgeroepen. Dit heugelijke feit had zij te danken aan een protest van Marcel van Vliet tegen de wijze waarop hij in de allerlaatste ronde door Patrick van Dissel in de Nissanbocht buitenspel werd gezet. Dit voorval betekende voor Van Dissel het verlies van een kostbare eerste plaats. De AX race stond voor de dames waarschijnlijk al sowieso onder een goed gesternte, want voor de eerste keer eiste een dame poleposition voor zich op. Jenny van Hilten maakte dankbaar gebruik van twee gunstige slipstreams en kon voor de tweede keer in haar autosportcarrière op Zandvoort poleposition voor zich opeisen. Eerder zorgde zij voor dit wapenfeit in de Fiësta Cup in 1986.
  botsing-ax
Victor van Nifterik rijdt bij Gwen Caviet (23) naar binnen.

De race, waarvoor 13 van de 25 starters binnen één seconde getraind hadden, leverde voor het publiek een uiterst smakelijke vertoning op tussen de kemphanen Van Vliert, Van Dissel, De Jong, Van Dijk en Van Hilten. Bij de AXjes viel slechts maar één zondaar in de persoon van Henk Colijn te melden, die de rijdersbriefing vergeten was en werd afgekeurd omdat er gaatjes in het luchtfilterelement geprikt waren.
  podium-verschuur
Frans Verschuur werd overtuigend winnaar voor Hendrik-Jan de Vries (links) en John Postmaa.


Samson-Benelux R5 Cup
Na het miserabele weekend in Colmarberg nam Frans Verschuur revanche op zichzelf. De Nijmegenaar ontmoedigde poleposition rijder Jacques Marquet met een superstart en daarna keken de stoeiende en keuvelende Cup-rotten alleen nog maar tegen de achterkant van de Renault aan. Verschuur's teamgenoten Stephane de Groodt en Francoise Loogman presteerden ook niet slecht dit weekend. De Groodt had als 15de getraind en wist zich toch nog naar een keurige zevende plaats op te werken. Hij finishte als tweede achter Auke Meijer (6de) in het Junior klassement. Loogman presteerde uitstekend in de training met een negende tijd, maar de race liep voor haar door een crash met Christophew Baillien op een catastrofe uit. Marquet had slechts weinig vreugde van zijn eerste pole, want reeds in de startronde verloor zijn wagen olie en verdween na zes ronden uit de arena. Beter veging het Valentin Simons, die in zijn eerste sessie matig getraind had, maar in de tweede als enige van zijn groep zijn tijd nog wist te verbeteren, doch niet zonder gevolgen. Bij het aanremmen van de Tarzanbocht werd de Belg het slachtoffer van een bekende plotselinge Renault-kwaal op dit gedeelte van de baan, geen remmen meer. De wagen kwam op zijn zijkant terecht, zodat de schade achteraf toch nog meeviel.


clio-nissanbocht
Een spannende strijd om de tweede plaats. Hendrik-Jan de Vries bleef voorop.

Op de Pinkstermaandag verscheen Valentin toch nog aan de start, en hoe! Een prachtig duel met Hendrik Jan de Vries en John Postmaa resulteerde, na tussen de 10de en 15de ronde tweede gelegen te hebben, uiteindelijk in een keurige vierde plaats. Ten tijde van de Pinksterraces leidt De Vries het algemene klassement en De Groodt het Junior klassement.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet