Retro

Retro 1990: Braziliaan talent smaakmaker Pinksterraces Zandvoort

mazda-van-der-beek
Hans van der Beek werd uit de uitslag genomen wegens onsportief rijgedrag.


Koni Ned. Kampioenschap Prod. Toerwagens boven 2000cc
Poleposition rijder Mike Hezemans nam met zijn Porsche 944 S2 onmiddellijk de kop voor de beide Mercedessen van Arthur van Dedem en Jeroen Hin. Een incident in de openingsronde tussen Tom Langeberg en Klaas Visser (beiden BMW) en de Van Gogh-Toyota van Frans Amsing zou voor het verdere verloop van de wedstrijd verstrekkende gevolgen hebben.


amsing-vangrail

De BMW's raakten elkaar even en de arme Amsing werd vervolgens door de BMW-escapades meegesleurd en verdween in de vangrails. De wedstrijdleiding achtte het noodzakelijk de pacecar in te zetten. Vervolgens hebben waarschijnlijk zowel Hezemans als de pace-car chauffeur een beoordelingsfout gemaakt. Feit is dat Hezemans middels een zwarte vlag wegens inhalen van de pacecar uit de wedstrijd werd gehaald. Hezemans bestudeert de mogelijkheid eventuele gerechtelijke stappen te ondernemen.


van-dedem

De twee Mercedeen van Van Dedem en Hin profiteerden optimaal, mede ook doordat Hans van de Beek wegen unfair rijgedrag uit de uitslag werd geschrapt en Ger van Krimpen met benzinegebrek moest uitvallen. Patrick Huisman werd uiteindelijk derde, maar ook hij kreeg van de sportcommissarissen nog een straf aan zijn broek.


visser-stilstand-gerlach
Klaas Visser moest in de slotfase zijn beschadigde BMW aan de kant zetten in de Gerlachbocht.

De BMW's van Cor Euser en Visser maakten er voor het publiek een wat al te spectaculair onderonsje van. Over deze wedstrijd is bij vele partijen voorlopig het laatste woord nog niet gesproken.


podium-toerwagens
Hans van der Beek werd nog wel als winnaar gehuldigd, maar uiteindelijk won Van Dedem de wedstrijd voor zijn Mercedes teamgenoot Jeroen Hin.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet