Retro

Retro: Jim Clark Gedächtnisrennen 1980 Hockenheim - Afscheid van Markus Höttinger


1979 Markus Portret
De man die door BMW in het diepste geheim voorbereid werd op de F1 zou nooit de vruchten van zijn werk plukken.

13 april 1980
Een prachtige warme dag. Samen met teambaas Willy Maurer leunt Markus 's morgens nog lachend aan de tent van het team in de paddock. Een beeld dat ik nooit vergeten ben. Teo Fabi is dit seizoen met steun van BMW Motorsport en ICI de gedoodverfde titelfavoriet maar zou die dat jaar niet winnen. Die ging naar veteraan Brian Henton.

De Italiaan Teo Fabi nam direct de leiding maar al in de tweede ronde is er grote consternatie als de beide door BMW gesteunde March-coureurs Manfred Winkelhock en Andrea de Cesaris er in de eerste bocht keihard vanaf gaan. Beiden bleven ongedeerd maar mogelijk was hun crash de inleiding voor het Höttinger drama.

IMG 2760
BMW bewaart Höttinger's Turbo als een soort heilig relikwie.

Terwijl de stofwolken amper waren opgetrokken en de marshalls nog druk met de bergingswerkzaamheden bezig zijn, doet zich in de derde ronde een drama voor. De Brit Derek Warwick verliest na een touché met de Ier Bernard Devaney, alhoewel dit nooit helemaal is duidelijk geworden, het linker achterwiel van zijn Toleman. Het treft de achter hem rijdende Höttinger vol en het blijft een raadsel hoe dat de Maurer MM80 vrijwel onbeschadigd op de zijstrook tot stilstand kwam. Mogelijk had Markus in een laatste reflex de juiste beslissing genomen.

Terwijl reddingswerkers tevergeefs proberen de zwaar gewonde coureur te reanimeren vindt de wedstrijd nog steeds doorgang. Zelfs tijdens de bergingswerkzaamheden negeren vele coureurs de gele vlaggen en twee deelnemers crashten nog bijna in de hulpverleners die aan een nieuw drama ontsnapten.

Na 54 minuten wordt de wedstrijd met de rode vlag afgebroken omdat de inderhaast opgeroepen traumahelikopter op de baan moest landen. Markus Höttinger overleed op de weg naar het ziekenhuis aan zijn zware verwondingen. In de paddock wordt de Brit Derek Warwick door twee mensen van de politie in het openbaar ondervraagd. Bijna huilend stamelt de Brit "I did not know Höttinger was dead". Ben dit beeld nooit vergeten. Je kunt je eigenlijk alleen maar afvragen van wat er van de combinatie Höttinger BMW geworden zou zijn als het lot anders had beslist.

In slechts 38 gereden wedstrijden een podiumpercentage van bijna 40 procent zegt eigenlijk voldoende. Overigens werd de maandag na de wedstrijd bekend dat Markus eigenlijk dat jaar zijn debuut in de Oostenrijkse GP zou maken.

Bij welk team is nooit bekend geworden. Indirect liet hij wel zijn handtekening na voor BMW's eerste F1 stappen.Het klinkt cliché-achtig maar net zoals bij James Dean "Too Young to die" Markus Höttinger werd slechts 23 jaar oud. Sommige coureurs ben je snel vergeten maar deze vergeet ik nooit.

WS Hottinger 1979 2
Mooie herinneringen uit 1979 met de auto die als ontwikkelingslaboratorium voor BMW's F1 project met de 1.4L Turbo motor diende.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet