Retro

Retro 1988: De laatste meters op het circuit van Zandvoort?


480 start fford

Europees kampioenschap Formule Ford 1600
Op één punt stelde de vijfde ronde van het Europees kampioenschap teleur. Na met zijn vierde overwinning de titel op Zolder al veilig te hebben gesteld, besloot de Fin Mika Salo maar niet naar Zandvoort te komen. Dit keer was gekozen voor een opzet met twee heats van elk tien ronden. Reeds in de eerste heat waren de beide Van Diemens van Michael Schumacher en Wagner het snelste weg. Aanvankelijk wisselden zij elkaar bijna iedere ronde aan de leiding af, maar in de slotfase hield Wagner de overhand. Cohen, Eglem, Vergers, Kersbergen en Vermeulen volgden. Cohen verremde zich in de Tarzanbocht waardoor hij de aansluiting verloor. Kersbergen, die na een wat mindere tweede training goed was doorgekomen, pakte tenslotte de derde plaats achter het dominante Duitse duo.


480 kallf kersbergen
"Racende" reporter Allard Kalff in gesprek met Evan Kersbergen. Rechts teambaas Rob Potharst

Ook de tweede manche zouden de beide Duitsers voor hun rekening nemen, met dit verschil dat Schumacher halverwege de leiding pakte en die niet meer afstond. Twee groepjes van vier wagens knokten op het scherpst van de snede. Schumacher, Wagner, Cohen en Kersbergen in de eerste en Panchyrz, Eglem, Jacobsen en Vergers in de tweede groep.


480 crash vegers fford
Bij het ontwijken van Panchrys duikt Michael Vergers in de banden

Enkele ronden voor het einde ging het mis voor Vergers toen Panchyrz voor hem spinde en hij bij een uitwijk manoeuvre in de vangrail dook. Kersbergen werd uiteindelijk vierde achter Cohen, die toch voor de beide Duitsers het hoofd had moeten buigen.


480 fford drietal
Evan Kersbergen, Frank Eglem en Michael Vergers

Na optelling van de beide manches bleek Michael Schumacher de snelste te zijn geweest, gevolgd door teamgenoot Wagner, Kersbergen, Cohen en Eglem. Rob Schellekens was het hele weekend de snelste in de pre-80 en won daarmee het kampioenschap.


480 frank-eglem
Kampioen Frank Eglem

Eindstand Nederlands kampioenschap FF 1600
1. Frank Eglem 95; 2. Evan Kersbergen 87 3. Michael Vergers 55,5 4. Cees Vermeulen 55; 5. Henny Klarenbeek 42; 6. Gert Valkenburg 41; 7. Frank Kerseboom 39 8. Oscar Middeldorp 9. Wouter Blok 12; 10. Ron Selling 11
 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet