Retro

Retro 1988: Een zomer van uitersten in Zandvoort


480 crash alfa 1
Jeroen Schothorst en Victor Muller bekijken de schade

480 crash alfa 2

Chaos bij Squadra Bianca (17/7)
Chaos bij de start toen Christian Lohman binnendoor stak bij Robert Jan Melis, die vervolgens naar rechts ging met tollende auto's en veel schade tot gevolg. Melis, Victor Muller, Ronald Scherpenhuyzen en Jeroen Schothorst waren meteen uitgeschakeld. Voor David Hart een zure ontwikkeling, want hij had om zijn titelkansen te kunnen verdedigen een overwinning hard nodig. Hij was dan ook als beste gestart maar het veld moest opnieuw van quite. Daarbij vergaloppeerde de Rotterdammer zich en startte evenals Paul van Splunteren te vroeg. De twee boosdoeners waren wel de snelsten van de dag en konden ondanks een 30 seconden straf toch nog een vierde en derde plaats voor zich opeisen.


480 alfa strijd marlboro
David Hart op weg naar de winst, maar Paul van Splunteren pakte de titel

Paul van Splunteren kampioen bij de Squadra's (13/8)
Peter Gerhards was bijna te vroeg gestart en volgde polesitter David Hart de Tarzanbocht in. Bob Schippers kwam in het gedrang en Wout van Reenen volgde de koplopers op de voet. De race zou zich tot één van de betere van dit jaar ontwikkelen met Hart en Van Reenen in de hoofdrol. Ineens kwam Schippers als eerste door, omdat de overige zes koplopers plotseling achter een rescue-wagen bleven rijden. Schippers moest echter met een defecte versnellingsbak afhaken waarmee de orde weer was hersteld. Ook Gerhards viel uit, terwijl Paul van Splunteren zich rustig hield, wetende dat hij goed in de kampioenschapsrace lag. Van Reenen en Hart wisten zich los te werken en in de één-na-laatste ronde was het de Alfa-specialist uit Rotterdam die van Reenen toch nog wist te verschalken. Zijn winst was slechts een schrale troost, want door zijn vierde plaats werd Paul van Splunteren, dit jaar heel constant goed presterend, een overtuigend kampioen.


480 kersbergen
Evan Kersbergen in actie

Kersbergen wint Formule Ford race tijdens Clubraces (17/7)
Gert Valkenburg stond op poleposition maar moest al meteen zijn meerdere erkennen in Evan Kersbergen, die onbedreigd naar de overwinning reed. Helemaal toen Valkenburg na een aanval spinde en daardoor drie plaatsen verloor. In de zesde ronde moest de op de tweede plaats liggende Michael Vergers zijn Reynard in de Gerlachbocht laten staan na in botsing gekomen te zijn met Oscar Middeldorp die vierde lag.


480 verdriet vergers
Een teleurgestelde Michael Vergers

De onbekende Engelsman Chris Goodwin werd derde achter Frank Eglem die zijn titelkansen daarmee vergrootte. Eddie D'Hondt won de pre-80- voor de pas 17 jarige Marcel ter Horst.


480 ter horst
Nog geen rijbewijs maar toch kampioenschapskandidaat. Marcel ter Horst is een belofte


480 kersbergen eglem
Evan lacht...

480 verdriet kersbergen
... en Evan huilt  

Frank Eglem kampioen Formule Ford (14/8)
Frank Eglem moest vóór Evan Kersbergen eindigen in één van de laatste twee races, om Nederlands kampioen te kunnen worden en mede daarom had hij voor deze race een nieuwe motor ingebouwd. Bij de start kon hij bijna de Duitser Jörg Müller verschalken, die vanuit poleposition startte, maar het was Kersbergen die als eerste uit de Tarzanbocht kwam. Waar hij vooral in de onderlinge duels zijn winst kon pakken, kwam hij op het rechte eind vermogen te kort en Müller wist daar in de tweede ronde van te profiteren.

480 eglem groep


Op enige afstand van het prachtige gevecht om de leiding reed een dichterbij kruipende Stephane Cohen en Henny Klarenbeek als leider van een groep van zeven. De Amstelvener zou later zonder remmen in de banden van de Tarzanbocht schieten. De strijd aan kop bleef tot het einde van de race ongemeen spannend, maar Müller moest zich tot tweemaal gewonnen geven in de Hugenholtzbocht. Eerst aan Kersbergen en later aan Eglem. Op het rechte eind konden Kersbergen en Cohen geen vuist maken in het treintje met Eglem.

480 eglem-actie

Die profiteerde één ronde voor de finish handig van een schermutseling tussen de twee koplopers, om zo een waardig kampioenschap winnend af te sluiten. Het derde jonge talent Michael Vergers kon met zijn, na een trainingsongeluk, herstelde Reynard niet meer meespelen in het gevecht voorin en hij eindigde als achtste, juist achter Cees Vermeulen.
 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet