Retro

Retro 1988: De klant was koning tijdens Zandvoort Racefestival


480 podium hakkinen

Formule Opel Lotus: Scandinavisch onderonsje

Terwijl Finland's J.J. Lehto in Engeland de ene na de andere Formule 3 race op zijn conto schrijft, begint zijn voormalige kartmaatje de 19-jarige Mika Häkkinen, die eveneens onder de Marlboro-vlag uitkomt, in de Formule Opel Lotus nu óók naam te maken. Na 10 seizoenen karting stelde de man uit Helsinki vorig jaar reeds alle Formule Ford-records scherper in Lehto's oude Reynard 86FF. In de eerste tijdtraining begaf de koppeling van de Fin het met een 35ste plaats als gevolg, maar in de tweede maakt de Fin dit indrukwekkend goed met een poleposition. De Deen Henrik Larsen had goed gebruik gemaakt van de gelegenheid de slecht bezette Pinksterrace op Zandvoort als een training aan te wenden voor deze openingsrace van het gloednieuwe EFDA kampioenschap in deze categorie en kwalificeerde zich als tweede.

  480 kox Peter Kox kon eindelijk weer eens zijn klasse tonen met een derde tijd. Hiermee was de voormalige Formule 3-piloot tevens de snelste landgenoot.

  480 hakkinen op kop

Direct na de start schoot Häkkinen als leider weg met Larsen, Kox en de Braziliaan Neto in zijn kielzog. Al snel sloegen de beide Scandinaviërs een gat ten opzichte van de groep achtervolgers, die reeds na een paar ronden uit één begon te vallen. De Fin won uiteindelijk de race zoals dat paste, maar slechts met een voorsprong van een halve seconde op de Deen Larsen, die in de slotfase flink aandrong mede door beter met zijn banden om te gaan. Peter Kox gaf de hele race geen krimp en wist zich tot het einde toe als een prima derde te handhaven. De Duitser Jürgen von Gartzen behield de hele race zijn vierde plaats.


480 kalff
Allard Kalff werd door een flink overstuurde wagen slechts achtste.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet