Retro

Retro: Formule 1 wagens in de 60’s in de Zandvoortse garages

480 gerrie garage smit2

De Dutch Grand Prix van begin mei nadert snel. Er wordt hard gewerkt om de baan geschikt te maken voor de koningsklasse van de autosport, maar ook de gehele infrastructuur om de vele toeschouwers te ontvangen wordt drastisch aangepakt. De eerste echte Grand Prix van Nederland werd in 1952 gehouden en met een paar onderbrekingen voortgezet tot en met 1985. In samenwerking met de Zandvoortse Courant zijn wij op zoek naar leuke anekdotes en herinneringen van Zandvoorters en bezoekers aan deze races en verhalen over de unieke sfeer in het dorp. Hierbij het verhaal over de garages in de zestiger jaren. Bij gebrek aan onderdak en sleutelplaatsen, op het circuit zelf, zochten de teams plekken in de plaatselijke garages.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: Familie Hoekstra, Paula Janssen en Ben van Bilderbeek


480 garage smit

Mijn vader Gerrie, mede oprichter van de Motor en Autoclub Zandvoort en mijn opa Jan Smit, runden vanaf eind jaren '40 tot begin 1962 Garage Smit. Die was gelegen aan de Parallelweg in Zandvoort tegenover de Karel Doormanschool. Deze toegangsweg naar het circuit werd later omgedoopt tot de Burgemeester van Alphenstraat en na de nieuwbouw en sloop van de oude garage en school, tot de Secretaris Bosmanstraat.


480 brabham garage smit

Voor de diverse nationale en internationale races stond de garage tot eind 1962 altijd vol met racewagens. De rijders en monteurs aten en sliepen in Hotel Sonnehoeck op de hoek van de Parrallelweg en Dr. Smitstraat. Garage van Iperen en Garage Raaijen namen deze rol in het verloop van de jaren zestig over tot het begin van de zeventiger jaren toen de garage een opslagplaats van de politie voor fietsen werd.

  480-1968-2
Team Lotus in Garage Davids in 1968. Colin Chapman en Graham Hill houden alles in de gaten (Foto: Ben van Bilderbeek)


Garages
Even verderop was de schuur van nationaal coureur Rob Jansen. Aan de kop van de Zeestraat had ome Nelis Garage Rinko. Verderop richting Zuid lag garagebedrijf Davids aan de Burgemeester Engelbertstraat waar nu Dirk van den Broek gevestigd is. Davids had de grootste garage van het dorp, waar ook de meeste Formule 1 teams hun wagens hadden gestald.

  480-paula-ferrari-3
Ferrari bivakkeerde in Garage Kooiman in de Brederodestraat. (Foto: Paula Janssen)


480 ferrari op weg

In de Brederodestraat in Zuid bivakkeerde Ferrari in Garage Kooiman en zij vervoerden hun wagens per vrachtwagen naar de racebaan. Op de hoek van de Brederodestraat en de Dr. Schaepmanstraat werden in het latere Garage Elite ook wagens gestald. In Zandvoort-Noord langs de Kamerlingh Onnesstraat waren nog een aantal teams aan het werk.

  480 gerrie garage smit

Oproep

Heeft u foto's van ontmoetingen met rijders, Formule-1 wagens in de plaatselijke garages of een ander bijzonder verhaal neem dan contact met ons op. Stuur een e-mail naar info@autosport.nl met je contactgegevens en telefoonnummer, dan nemen wij contact op.
   
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet