Retro

Retro: Oud F5000/F1 coureur Tom Belso overleden

Vandaag bereikte ons het bericht dat afgelopen weekend oud F5000/F1 coureur Tom Belso op 77-jarige leeftijd in Engeland is overleden. De voormalige automonteur werd in 1969 Scandinavisch toerwagenkampioen. En dit leidde uiteindelijk tot een vrij kortstondige eenzitter carrière die slechts acht jaar duurde.

2020 Belso 1
Tom Belso overleed afgelopen weekend aan maagkanker en was de allereerste Deense F1-rijder begin zeventiger jaren.

Tekst Willem J. Staat
Foto's PR/Willem J. Staat

Oud F5000/F1 coureur Tom Belso overleden
Belso had een relatief korte autosportcarrière. Na het winnen van het Scandinavische Toerwagenkampioenschap met een Ford Escort stapte hij over naar de Formule Ford met een Hawke en besloot met zijn gezin naar Engeland te verhuizen. Vervolgens volgde in 1972 een campagne met een oude Brabham BT28 die vervolgens allerlei upgrades ontving. Aan het eind van het seizoen eindigde hij als vierde in het Franse Albi.

Vervolgens werd hij in het F5000 ShellSport Team van Jackie Epstein opgenomen en eindigde resp. als zevende en achtste in de Race of Champions op Brands Hatch en de International Trophy op Silverstone. Evenementen die destijds open stonden voor zowel de F1 als de F5000. Met de Iso Marlboro IR01 van Frank Williams wist hij zich laatste voor de Zweedse GP te kwalificeren maar omdat het sponsorgeld niet op tijd arriveerde werd de inschrijving op het allerlaatste moment ingetrokken. In 1974 probeerde Belso zich viermaal voor een GP te kwalificeren maar slaagde daar alleen voor de GP van Zuid Afrika en Zweden in. In Zuid Afrika werd de Deen overigens al na één ronde gediskwalificeerd. In Zweden kwalificeerde Tom zich als 21e en zou als achtste over de streep komen. Tevens zijn beste F1 resultaat.

Vervolgens keerde hij de daaropvolgende jaren met steun van Marlboro terug in de F5000. In 1977 reed Belso zijn laatste wedstrijd in de F5000. Het was tevens het jaar dat Belso zijn eigen bedrijf voor Food producten oprichtte dat een groot succes werd op de Scandinavische markt. Tevens richtte Belso daarnaast nog een klein luchtvaartbedrijf op. In 2005 verkocht de voormalige F5000/F1 rijder zijn bedrijf aan Bokomo Foods UK. Tom laat een vrouw en twee dochters na. Uit zijn eerste huwelijk laat hij een zoon na. De allereerste Deense F1 rijder keerde overigens nooit meer terug naar Scandinavië. Hij bleef in Engeland wonen.

2020 Belso 2
Vooral in de F5000 maakte Belso begin zeventiger jaren naam.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet