Retro

Retro: Mijn eerste uitgave, een persoonlijke terugblik over het maken van een boek over Wim Loos


pallets

De boeken worden geleverd

We hebben vanaf januari hard gewerkt aan het boek. Na alle correctiefases moest ik eind september het boek in de vaardige handen van de drukker afgeven. Nieuwsgierig naar het eindresultaat leefde ik toe naar de spannendste dag van het jaar. Hoe zijn de oude z/w foto's afgedrukt, is het boek netjes afgewerkt? Woensdag 16 oktober was het zover. Al om half 8 in de ochtend verscheen de vrachtwagen voor de deur. Twee pallets met boeken werden op de oprit afgeleverd. Ik bood de chauffeur een kopje koffie aan, niet wetende dat hij gelijk zijn ochtendbreak zou nemen. Ik popelde om het boek in te mogen zien, maar uiteindelijk onder een grijs dreigend wolkendek was het zover. Het resultaat was fantastisch, er viel een enorme last van me af. De boeken konden naar binnen. Later op de dag meldden Rob en Olof zich om hun geesteskind te bewonderen.

  graf

Bezoek aan het graf van Wim Loos

Op de vooravond van de presentatie van 1 november werd ik gebeld door Willem van de Sloot om de volgende dag aanwezig te bij het neerleggen van bloemen op het graf van Wim Loos. Ik maakte op de Algemene begraafplaats aan de Tollensstraat in Zandvoort kennis met Sina, de zus van Wim en verdere familie. In de stromende regen en met een draaiende camera van TV Noord-Holland werden de bloemen, voorzien van de cover van het boek op het graf neergelegd. Mooie momenten, blij dat ik erbij was.

  drukte

De presentatie

Dezelfde middag vond de presentatie plaats. Ik had zelf op zo'n honderd bezoekers gerekend, er kwamen er maar liefst 260. Volgens het museum waren er nog nooit zo veel bezoekers tegelijk geweest! Natuurlijk kwam ik snel boeken te kort. Er moest heen en weer gereden worden voor nieuwe aanvoer. Excuses voor de mensen die (te) lang in de rij hebben gestaan om hun boek op te halen. Maar ondanks alles was het heel gezellig en leuk om zoveel oude bekenden uit het echte racewereldje de hand te mogen schudden.


postbode


De verspreiding voor de Zandvoorters

Een Zandvoortse uitgever van een boek over een Zandvoortse coureur. Wij besloten al snel dat elke bestelling uit ons dorp gewoon met de fiets zou worden gebracht. Rob en ondergetekende hadden onze fietstassen er vol mee.

Plannen voor de toekomst
Het bleek al op 1 november dat de boeken snel uitverkocht zouden zijn. Als je alles van te voren weet dan hadden we de oplage eerder moeten opschroeven. Voor een tweede druk hebben we een minimale oplage nodig om geen verlies te leiden. We hebben een reservelijst in het leven geroepen om te kijken of een tweede druk haalbaar is. We houden alle nieuwe inschrijvers uiteraard op de hoogte.

https://wimloos.autosport.nl/

We kijken voor 2020 wat het volgende boekenproject zal zijn. Ondanks alle drukte heb ik genoten van dit jaar en zou het zo weer opnieuw willen doen. We gaan met Autosport.nl ons 23ste jaar in en gaan gewoon door waar we dit jaar mee eindigen. Veel mooie verhalen plaatsen over de sport die ons aan het hart ligt. Tot volgend jaar.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet