Retro

Retro: Mijn eerste uitgave, een persoonlijke terugblik over het maken van een boek over Wim Loos


Bezoek aan de onheilsplek in Spa
De copy van het boek was al in handen van René de Boer voor de eindredactie, Olof van Joolen stond in de starthouding om op vakantie te gaan toen er een Belgische ooggetuige zich meldde van het dodelijk ongeluk van Loos. Frans Oestlandt kampeerde met een aantal vrienden in de buurt van de onheilsplek en beschreef zijn verhaal van die nacht. Er moest nog even snel geschakeld worden om deze passages nog in het boek te verwerken.


bezoek-spa


Ook stuurde Oestlandt een intrigerende foto mee van het wrak van de Alfa, liggende in een gracht. Reden voor mij en collega Marco om deze plek te bezoeken. Na een aantal malen verkeerd gereden te hebben herkenden wij de plek aan het grote huis naast de weg. Het moet op dit gedeelte van het oude circuit vroeger verschrikkelijk hard gegaan zijn. Lange rechte einden afgewisseld met wat knikjes. Ik besloot op dezelfde plek als waar Oestlandt de foto gemaakt had, hetzelfde te doen. Alsof de tijd had stilgestaan daar op die plek. Alleen hogere bomen, meer onkruid, een vergane paal en een strakker huis zorgde 52 jaar later voor het verschil. Toch weer een moment om niet snel te vergeten.


Bijzondere momenten
In de lange productiefase van dit boek was het droevig dat er een aantal inschrijvers de presentatie en uitgave van het boek niet meer mochten meemaken. Steven Andriesse meldde ons dat hij afzag van de bestelling omdat hij het eindproduct niet meer zou meemaken. Steven was de eerste die het complete boek heeft gelezen nadat wij de copy gelijk naar hem doorgestuurd hadden. Steven overleed 25 september, vlak voor zijn 60ste verjaardag.

Anton Mets bestelde tijdens de productie van het boek in tussenposes meerdere exemplaren voor zijn vrienden. De oud-Squadra Bianca coureur zou de boeken afhalen tijdens de presentatie. Groot was mijn schrik toen ik eind oktober een rouwadvertentie van hem in de bus kreeg. Een week daarvoor had ik hem nog telefonisch gesproken. Zijn zoon Ben en de vrienden van Anton waren één dag na het afscheid aanwezig in Zandvoort, om de boeken op te halen. Ben verklaarde dat Wim Loos een voorbeeld voor zijn vader was en daardoor ook was begonnen met racen om zijn droom waar te maken.
 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet