Retro

Retro: Grote belangstelling voor boekpresentatie Wim Loos


boekpresentatie-wimloos-33

Tijd voor de nazit. René de Boer praat bij met Kees van de Grint.

IMG 6220 3

Rein van der Laan (rechts), met zijn Haagse bureau Textlab jarenlang de stuwende kracht achter het Nederlandse BMW Magazine en diverse tekstproducties voor BMW Nederland, kwam met zijn geweldig mooi gerestaureerde donkergroene Porsche 911, maar had wel zijn originele BMW Motorsport-jack aangetrokken. Links Eric Kuin, jarenlang coördinator van de merkencups van Citroën Nederland met de AX'en en de Saxo's. Ook de Haarlemmer heeft een BMW-verleden, want hij was een aantal jaren werkzaam als manager trainingen bij BMW Group Nederland.

IMG 3761 3

Gijs van Beusekom heeft een meer dan warme belangstelling en een enorme kennis over de Nederlandse autosporthistorie, waarbij hij gedurende zijn werkzame leven namens diverse bandenfirma's nauw en actief betrokken was. Sinds vele jaren runt hij samen met zijn echtgenote Ellen van Beusichem de onvolprezen auto(sport)boekhandel Autonet in het Brabantse Zundert (en via het wereldwijde web natuurlijk overal), dus waar de meeste bezoekers met één boek naar huis gingen en sommigen er in opdracht van anderen een paar extra meenamen, ging Gijs gelijk met een hele doos boeken als handelsvoorraad naar huis!

IMG 6326

Honderd jaar (minstens!) kennis van de Nederlandse en internationale rallysport bijeen: links Caju ter Kuile, die een aantal jaren lang namens het bureau Van + Van het jaarboek 'Rallys & Races' verzorgde, en rechts André Schoonenwolf, die niet alleen over een encyclopedische kennis op rallygebied beschikt, maar vooral ook als navigator zeer succesvol in de sport actief was en wereldwijd mooie rally's reed met rijders als Eklund, Andervang, Vossen, Van der Marel, Waaijenberg, Faas, Van den Hoorn en vele anderen.

IMG 8082 4

Ed Heuvink (rechts) schreef ook al vele boeken, onder meer over de Scuderia Filippinetti, de Zwitserse coureur Jo Siffert, de Targa Florio en diverse monografieën over belangwekkende raceauto's. Uit zijn rijke archief leverde hij voor het boek over Wim Loos tal van foto's, onder meer van Loos' races met BMW. Links Ton Serné, die een Duitstalig boek over wegligging schreef ("Rennwagentechnik – Praxislehrgang Fahrdynamik") dat eigenlijk verplichte kost zou moeten zijn voor alle coureurs die het rijgedrag van hun auto beter willen begrijpen en waar nodig verbeteren. Naar we begrepen is er ook een Engelstalige versie in de maak.

IMG 8300 5

"Benieuwd wat de verbindende tekst wordt", lachte Vincent van Danzig (midden) toen we deze foto maakten. Nou, we zouden iets over brildragers kunnen schrijven, of gewoon over fijne aimabele mensen met hart voor de autosport. Van Danzig, ooit een van de twee 'Vans' in Van + Van, was net terug van een reis naar de WTCR in Japan en de Tokio Motor Show, onder meer voor Denso. Links Arnold Ritter, die ooit ook voor Van + Van werkte (zoals velen in de Nederlandse auto-PR), naast creatief vormgever ook jarenlang als coureur actief, onder meer met AX'en en Suzuki's, en rechts Ger Oosterman, die te veel verdiensten in de autosport heeft om hier allemaal op te noemen, maar onder meer ook teammanager was van het Racing Team Holland, waarvoor ook Wim Loos uitkwam.

boekpresentatie-wimloos-25

En met een lekker wijntje voor Serné (links) en Ritter (rechts), met in het midden fotograaf Maurice Volmeyer, kwam de presentatie ver na zonsondergang pas ten einde.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet