Retro

Retro: Grote belangstelling voor boekpresentatie Wim Loos


boekpresentatie-wimloos-10

Gerrie Hoekstra werd als eerste geïnterviewd. Hij vertelde hoe hij al 42 jaar in het grafische vak zit en al meer dan 20 jaar aan het roer staat van AUTOSPORT.NL, maar nog nooit eerder uitgever was geweest.

boekpresentatie-wimloos-11

Hij ging daarom op cursus en sprak met kennissen met ervaring in het vak, die hem met allerlei adviezen wilden behoeden voor de grootste valkuilen. "Ik ben vervolgens alsnog in elke valkuil getrapt, maar kijk nu wel met tevredenheid en trots naar het eindresultaat." Hoekstra dankte vervolgens Marco Antheunisse – zijn partner in het reclamebureau Fast Company, die tijdens de drukke dagen voor Hoekstra het bedrijf gaande hield – en Niels Kamp, de medewerker van Fast Company die zorgdroeg voor het fraaie ontwerp.

boekpresentatie-wimloos-13

Voor Olof van Joolen was dit het derde boek – en de vierde (over de F16-vliegers) komt er alweer aan. Een opdracht van Autovisie twee jaar geleden over de GTA van Wim Loos was voor hem de aanleiding om dieper in het verhaal over Wim Loos te duiken. Van Joolen sprak met Rob Petersen en ook met Hans Deen en Han Akersloot, en besloot toen met Petersen om het gewoon te gaan doen. Het moest nú gebeuren, want vele mensen die Wim nog hebben meegemaakt, zijn er al niet meer, zei Van Joolen, die voor het boek met tientallen betrokkenen en naaste familieleden sprak.

boekpresentatie-wimloos-12

Voor zowel Van Joolen als Petersen volgden er tijdens de research toch nog verrassingen. De grootste verrassing waren de scherpe randjes in de verhouding tussen Loos en Slotemaker die naar boven kwamen, zeker over de episode waarin Slotemaker de overgang van Loos naar Racing Team Holland blokkeerde. Van Joolen vertelde dat hij en Petersen ervoor kozen om deze randjes niet glad te strijken, om zo het boek een eerlijk beeld te laten geven van de hoofdrolspelers in het korte leven van Wim Loos.

boekpresentatie-wimloos-15

Voor Petersen, die als jongetje van 11 om de hoek van het circuit woonde, was de begrafenis van Wim Loos de eerste die hij meemaakte in zijn jonge leven als autosportfanaat. Petersen is al sinds jaar en dag de beheerder van het Wim Loos-archief en liep al jarenlang met de gedachte rond om een boek maken over het verloren talent. "Maar ik ben geen schrijver en uitgever, dus het kwam er niet van. Daarom ben ik blij met Olof en Gerrie, die het mogelijk hebben gemaakt om deze wens toch te realiseren. Ik ben er enorm trots op."

boekpresentatie-wimloos-16

Toen volgde het moment van de overhandiging van het eerste exemplaar aan Sina Paap-Loos, de zus van Wim.

boekpresentatie-wimloos-18

Sina was net zo trots op het resultaat en sprak namens de familie woorden van dankbaarheid uit.

boekpresentatie-wimloos-19

Sterker nog, de familie toonde die ook in materiële vorm, met voor beide auteurs een prachtig kunstwerk.

boekpresentatie-wimloos-21

Nog mooier: ze kregen zelfs bramensap cadeau van bramen die in de Rob Slotemakerbocht zijn geplukt!

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet