Retro

Retro: Grote belangstelling voor boekpresentatie Wim Loos


boekpresentatie-wimloos-10

Gerrie Hoekstra werd als eerste geïnterviewd. Hij vertelde hoe hij al 42 jaar in het grafische vak zit en al meer dan 20 jaar aan het roer staat van AUTOSPORT.NL, maar nog nooit eerder uitgever was geweest.

boekpresentatie-wimloos-11

Hij ging daarom op cursus en sprak met kennissen met ervaring in het vak, die hem met allerlei adviezen wilden behoeden voor de grootste valkuilen. "Ik ben vervolgens alsnog in elke valkuil getrapt, maar kijk nu wel met tevredenheid en trots naar het eindresultaat." Hoekstra dankte vervolgens Marco Antheunisse – zijn partner in het reclamebureau Fast Company, die tijdens de drukke dagen voor Hoekstra het bedrijf gaande hield – en Niels Kamp, de medewerker van Fast Company die zorgdroeg voor het fraaie ontwerp.

boekpresentatie-wimloos-13

Voor Olof van Joolen was dit het derde boek – en de vierde (over de F16-vliegers) komt er alweer aan. Een opdracht van Autovisie twee jaar geleden over de GTA van Wim Loos was voor hem de aanleiding om dieper in het verhaal over Wim Loos te duiken. Van Joolen sprak met Rob Petersen en ook met Hans Deen en Han Akersloot, en besloot toen met Petersen om het gewoon te gaan doen. Het moest nú gebeuren, want vele mensen die Wim nog hebben meegemaakt, zijn er al niet meer, zei Van Joolen, die voor het boek met tientallen betrokkenen en naaste familieleden sprak.

boekpresentatie-wimloos-12

Voor zowel Van Joolen als Petersen volgden er tijdens de research toch nog verrassingen. De grootste verrassing waren de scherpe randjes in de verhouding tussen Loos en Slotemaker die naar boven kwamen, zeker over de episode waarin Slotemaker de overgang van Loos naar Racing Team Holland blokkeerde. Van Joolen vertelde dat hij en Petersen ervoor kozen om deze randjes niet glad te strijken, om zo het boek een eerlijk beeld te laten geven van de hoofdrolspelers in het korte leven van Wim Loos.

boekpresentatie-wimloos-15

Voor Petersen, die als jongetje van 11 om de hoek van het circuit woonde, was de begrafenis van Wim Loos de eerste die hij meemaakte in zijn jonge leven als autosportfanaat. Petersen is al sinds jaar en dag de beheerder van het Wim Loos-archief en liep al jarenlang met de gedachte rond om een boek maken over het verloren talent. "Maar ik ben geen schrijver en uitgever, dus het kwam er niet van. Daarom ben ik blij met Olof en Gerrie, die het mogelijk hebben gemaakt om deze wens toch te realiseren. Ik ben er enorm trots op."

boekpresentatie-wimloos-16

Toen volgde het moment van de overhandiging van het eerste exemplaar aan Sina Paap-Loos, de zus van Wim.

boekpresentatie-wimloos-18

Sina was net zo trots op het resultaat en sprak namens de familie woorden van dankbaarheid uit.

boekpresentatie-wimloos-19

Sterker nog, de familie toonde die ook in materiële vorm, met voor beide auteurs een prachtig kunstwerk.

boekpresentatie-wimloos-21

Nog mooier: ze kregen zelfs bramensap cadeau van bramen die in de Rob Slotemakerbocht zijn geplukt!

Reacties

  • 0
  • 18
   
  Anonieme gebruiker 03 november 2019 00:51

  Als er een gratis drankje te halen valt is de belangstelling al snel groot in Nederland.

  • 13
  • 0
   
  mario penaat 03 november 2019 14:15

  U weet niet wie Wim Loos was? Wie verstand heeft van de Nederlandse racegeschiedenis zou deze opmerking niet plaatsen namelijk. Ik heb mijn exemplaar ook opgehaald en zag een ruimte gevuld met ECHTE racefans!

  • 2
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 05 november 2019 14:55

  Toen ik hoorde over het plan voor de boek over Wim Loos had ik het moeilijk, ik was aanwezig op de Slipschool op het moment dat Wim naar Spa ging en de afloop weten we allemaal. Veel bewondering dat Rob, Peter en anderen dit boek tot stand hebben gebracht. Een prachtige herinnering van Nederlands eerste talent, wel gedaan voor alle medewerkers en supporters,

  • 1
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 05 november 2019 14:57

  ik vergat mijn naam bericht 14:55;09 Robert Potharst

  • 1
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 07 november 2019 00:00

  Een fantastisch boek die leest als een spannend jongensboek: gelukkig geschreven zonder doorgeschoten bewondering, de nuchterheid overwon! Geloof niet dat Wim vanuit de nationale autosport direct was doorgestoten naar Ferrari, te onwaarschijnlijk voor woorden. Wim reed bijna uitsluitend in de nationale toerwagenracerij en had nauwelijks internationale ervaring. Wat voor hem in het verschiet zou hebben gelegen zullen we nooit weten.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet