Retro

Retro: Liveblog van de Historic Grand Prix 2019

19.15. Einde van de activiteiten op Circuit Zandvoort voor deze dag van de Historic Grand Prix, maar in het dorp gaat het vrolijk verder met de parade. Geniet ervan!

480-start

18.42 Race - Masters Gentlemen Drivers
Julian Thomas en Calum Lockie waren onoverwinnelijk in hun Shelby Cobra Daytona Coupé. Het tweetal leidde met een halve minuut voorsprong op Nicky Pastorelli's Ferrari 250 GTO/64 toen zeven minuten voor het einde de safety car naar buiten na een flinke crash van Caroline Rossi in het Scheivlak. Even brak er brand in haar Healey uit, maar de marshals hadden het vuur snel gedoofd.

480-pastorelli

Steve Soper won het Elan-duel met Andrew Haddon, terwijl de Cobra Daytona van Voyazides/Hadfield niet verder kwam dan de vijfde plek. Dat was in ieder geval dan het resultaat van Hart Sr/Hart Jr, die met een gebroken gaskabel moesten afhaken.

480-soper

Ook de Bizzarrini 5300 GT van Yelmer Buurman/Alexander van der Lof haalde het einde niet. De Porsche 904 van Michiel van Duijvendijk en Pascal Pandelaar behaalde een fenomenale achtste plaats algemeen (en de eenvoudige winst in de C1-klasse). Robert Hamilton werd knap 11e in zijn Marcos 1800 GT.

2019 Winnaar Smith

17.11. Ook in de eerste HF2-race werden we verblijd door een fenomenale strijd om de overwinning. Darwin Smith sloeg uiteindelijk alle aanvallen van Matthew Watts af, waarbij Smith schitterde door dat in een zes jaar oudere auto te doen. Meermalen reden de March 722 van Smith en de 782 van Watts naast elkaar. Bij het ingaan van de 13e ronde passeerden ze in de Tarzanbocht zelfs elk aan één kant een achterblijver.

2019  Openingsronde

Het was ook de beslissende zet van Smith, want hij koos de goede binnenkant en kon zo Watts tot aan de finishvlag voorblijven. Tien seconden daarachter won sportwagenroutinier Wolfgang Kaufmann (ook in een 782) een slipstreamduel met Martin O'Connell (Chevron B40), Martin Stretton (March 712) en Manfredo Rossi (in nog een 712). O'Connell had bij de start nog de leiding gepakt, maar moest Smith en daarna Watts laten gaan. In de voorlaatste ronde moest hij ook toegeven aan Kaufmann. Rossi lag vanaf de start nog vóór Stretton, maar die ging de Italiaan in de vierde ronde voorbij.


2koplopers 3399


16.37.
De 1952 Dutch GP Revival stond in het teken van een geweldig duel tussen Paul Grant in de Cooper-Bristol Mk2 en Ian Nuthall in de Alta F2, die uiteindelijk door Nuthall Sr werd gewonnen.

koplopers 3385


De twee reden meer zij aan zij dan achter elkaar in de zes ronden dat ze elkaar bestreden. Het circuit van Zandvoort was de lichtvoetige Coopers duidelijk gunstig gezind, want de exemplaren van Eddie McGuire en Erik Staes eindigden als derde en vierde.

shirley 3437

alexander 3417


In de memorial van haar grootvader kwam Shirley van der Lof als vijfde over de streep in de HWM-Alta, op de voet gevolgd door haar vader Alexander in de Ferrari 340 F1. Luc Brandts finishte als 13e in zijn Talbot-Lago T26C.


luc-brandts 3442


2019-Finish-F3

16.00. Christian Olsen blijft een klasse apart in de FIA Historic Formula 3 European Cup, want net als vorig jaar schreef hij ook ditmaal de zaterdagsrace op zijn naam.

Na de al gememoreerde startperikelen neemt Rowley vrolijk weer zijn plek op de grid in, maar hij wordt weer terug de pits in geduwd. Er wordt gestart achter de safety-car, Leone, Rowley en Larry Kinch sluiten vanuit de pitstraat achteraan het veld aan.

Na twee ronden achter de safety-car wordt het veld vrijgegeven en Michael Ringström remt wel heel laat voor de Tarzanbocht, een serieuze bedreiging voor Christian Olsen, maar laatstgenoemde houdt toch de eerste plaats vast. Daarachter rijdt Davide Leone voor Manfredo Rossi, Thomas Weibel en Marcel Biehl.

IMG 1790

Opmerkelijk: Frédéric Rouvier, wiens tijd na de kwalificatie geschrapt was en die van achteraan moest starten, komt na twee raceronden al als achtste door. Valerio Leone is ook goed naar voren gereden en bevindt zich in de top tien. In de zesde ronde verliest Ringström maar liefst acht seconden op Olsen, de leider in de wedstrijd, door achterop het circuit in de fout te gaan.

In de negende ronde gaat het mis voor Giuseppe Bossoni bij het uitkomen van de Gerlachbocht. De Italiaan, die toch al achterin rijdt, gaat met zijn Ralt in de rondte en heeft de nodige problemen om weer weg te komen. Daarbij rijdt hij zelfs een stukje tegen de racerichting in en enkele achterliggers kunnen hem slechts met moeite ontwijken.

In de tiende ronde neemt Weibel de derde plaats over van Valerio Leone, die terugvalt naar de achtste plaats. De twaalfde ronde is de laatste: Christian Olsen komt als winnaar over de eindstreep met de riante voorsprong van 14,108 seconden op landgenoot Michael Ringström. Thomas Weibel completeert het podium, gevolgd door Manfredo Rossi, Marcel Biehl en Frédéric Rouvier. Valerio Leone wint in de ex-Teo Fabi-March de klasse voor de oudere auto's als zevende algemeen. David Thornburn, Rob Moores en Gianlugi Candiani completeren de top tien.


2019-Bandenwissel-pregrid-F3

15.25. Bijzonder merkwaardige situatie bij de Formule 3-race: het veld rijdt een formatieronde, wordt dan opgesteld en er wordt verwacht dat er een opwarmronde volgt, waarna de race staand wordt gestart. Dat duurde minuten, waarna het licht op groen ging, maar de ene helft van het veld dacht dat er al geracet zou worden, terwijl anderen dachten dat er een opwarmronde volgde. Verwarring alom, waarna de wedstrijdleiding de rode vlag toonde. De afstand werd verkort tot 22 minuten, terwijl twee rijders, Valerio Leone en Iain Rowley, van de gelegenheid gebruik maakten om van regenbanden naar slicks te wisselen.


A38I5147
(Foto Marijn Schotanus)

15.00.
Chris Schotanus is al jarenlang autosportfotograaf voor ondermeer het Circuit Zandvoort en Autosport.nl. Hij heeft een indrukwekkende serie samengesteld in het kader van de Historische Grand Prix Zandvoort. Deze buitenexpositie werd zaterdagmiddag geopend door Erik Weijers van Circuit Zandvoort. De fraaie foto's zijn te zien op de Boulevard de Favauge.


3S3A2098
(Foto Marijn Schotanus)

IMG 3267

15.13 Race 1  - FIA Masters Historic Formula One Championship

Helaas zonder de slachtoffers van de kwalificatie van gisteren (onder wie kampioenschapsleider Ferrer en diens naaste rivaal Lyons) gingen tien F1-auto's van start op een natte baan.

IMG 1670


Kyle Tilley (Ensign N177) leidde van start tot finish, zonder zorgen over aanvallen van Henry Fletcher, die in de tweede ronde in zijn March 761 van de baan afschoof.

IMG 3275


IMG 1640

Jason Wright (Shadow DN8) vocht zich terug naar de tweede plaats, terwijl Chris Perkins (Surtees TS16) zijn derde plaats kon behouden ondanks een tijdstraf van tien seconden voor een pikstart na de herstart die volgde op de safety car die nodig was om Fletchers auto uit de Tarzanbocht weg te halen. Hij finishte 11 seconden voor de March 811 van Vincent Rivet.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet