Retro

Retro: Liveblog van de Historic Grand Prix 2019


11.22. Diogo Ferrão meldt zich bij de TC. De Portugees racet niet alleen, hij is ook de man achter Race Ready, die onder meer de Spa Three Hours organiseert en diverse festivals op Estoril en Portimão. Voor volgend jaar hoopt hij de FIA Masters Historic Formula One weer naar Estoril te krijgen voor de seizoensafsluiting in oktober, zo liet hij weten.

P9060695

10:50. In de FIA Lurani Trophy voor Formula Junior-wagens, verdeeld over verschillende klassen, was het Bruno Wiebel, in zijn Lotus 22 uit 1962, die in de kwalificatie naar de snelste tijd reed. De sessie werd met nog een ruim 2 minuten te gaan gestopt vanwege een code rood en niet meer gestart. Mark Shaw met zijn fraai geprepareerde Brabham BT6 uit 1963 pakte de tweede tijd met een achterstand van 0.790 seconde. Derde werd Greg Thornton met de Lotus 20/22 uit 1962. Onze landgenoot Floris-Jan Hekker reed naar een 21ste tijd algemeen en een vierde in zijn klasse met de Rayberg FJ uit 1959. Maar liefst 49 ingeschreven bolides, die morgenochtend al om tien voor negen paraat staan voor hun eerste wedstrijd.

P9060683

P9060680

10.15. Van de 37 auto's in het F1-veld van de Historic Grand Prix Car Association was de Lotus 25 van meervoudig Historic GP-winnaar Andy Middlehurst de snelste in de kwalificatie. Middlehurst bleef Will Nuthall in de Cooper T53 voor. Andrew Beaumont sprong in de laatste seconde naar de derde tijd in zijn Lotus 18.

P9060659

9.41.
De eerste kwalificatiesessie zit erop. Een van de sterren van Donington Park in juni, Marcel Frijlink, pakte de pole in zijn Escort Mk1 RS1600. Frijlink was maar liefst anderhalve seconde los van Bruno Staub in de Ferrari en Hans de Graaf in de Porsche Carrera RS.

P9060664

9.36. Zo kun je ook gaan racen, met je auto met Duitse H-kentekenplaat. Startnummer op je Dino plakken en meedoen met het NK GTTC!

P9060668

9.24. De Formule Junior-coureurs staan opgesteld voor een vrolijke groepsfoto, maar nog niet iedereen is er klaar voor...

IMG 1371

9.04. Een late toevoeging aan het FIA Masters Historic Formula One-veld, en niet de minste. Een VLN-afzegging leidde tot een nieuw plan bij de familie Lyons, die met de McLaren M26 van James Hunt het veld komt versterken. Nu zijn er 14 auto's, evenveel als drie weken geleden op de Nürburgring.

P9060641

8.31. De snelste in de sessie is titelverdediger Christian Olsen (Martini NK39), gevolgd door Michael Ringstrom (MK42) en Frederic Rouvier (MK34). Daarna volgen Manfredo Rossi (MK34) en vader en zoon Davide (March 783) en Valerio Leone (ook in een 783).

7.50. De coureurs van de FIA Historic Formula 3 European Cup maken zich intussen klaar voor de vrije training waarmee de dag wordt geopend.

P9060632

7.49. De paddocks van de twee NK's van de HARC staan dit keer gebroederlijk tegenover elkaar op het voormalige terrein van de slipschool. Er is zelfs nog plek over, ondanks 47 auto's bij het NK HTGT en een vol veld (58 auto's) bij het NK GTTC. Het poetsen en banners plakken is al begonnen.

P9060627

P9060625

P9060629

P9060631

7.38. Het programma van de vrijdag is gevuld met vrije trainingen en kwalificatiesessies en ziet er zo uit:

08:05 – 08:30 - FIA Historic F3 European Cup - Free Practice, 25 minutes
08:40 – 09:00 - FIA Masters Historic Formula One - Free Practice, 20 minutes
09:10 – 09:30 - STATE of ART NK GTTC - Qualifying, 20 minutes
09:40 – 10:05 - Historic Grand Prix Cars - Qualifying, 25 minutes
10:15 – 10:40 - FIA Lurani Trophy - Qualifying, 25 minutes
10:50 – 11:15 - Historic Formula 2 - Qualifying, 25 minutes
11:25 – 11:40 - Porsche - Demonstration, 15 minutes
11:50 – 12:10 - Revival 1952 Dutch Grand Prix, TKH Trophy - Qualifying, 20 minutes
13:10 – 13:25 - BMW - Demonstration, 15 minutes
13:35 – 13:50 - Grand Prix 61 Legends - Demonstration, 15 minutes
14:00 – 14:15 - Specials - Demonstration, 15 minutes
14:25 – 14:50 - FIA Masters Historic Sports Cars - Free Practice, 25 minutes
15:00 – 15:40 - Gentlemen Drivers - Qualifying, 40 minutes
15:50 – 16:20 - Tourenwagen Legenden - Qualifying, 30 minutes
16:30 – 16:55 - FIA Masters Historic Formula One - Qualifying, 25 minutes
17:05 – 17:25 - Catawiki NK HTGT - Qualifying, 20 minutes
17:35 – 18:00 - FIA Historic F3 European Cup - Qualifying, 25 minutes
18:10 – 19:00 - Gassan Taxi Rides - Taxi Rides
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet