Retro

Historic F1: Stretton doet de dubbel op de Nürburgring, Ferrer-Aza is de nieuwe kampioen

ogp2019-f1-fri-1

Martin Stretton heeft op de Nürburgring beide races voor het FIA Masters Historic Formula One Championship gewonnen. De Brit won op zaterdag van pole, op zondag kwam hij in zijn Tyrrell 012 vanaf de vierde rij door het veld heen om de dubbel aan te tekenen. Matteo Ferrer-Aza stelde intussen het post-78-kampioenschap zo goed als veilig. Op zaterdag verloor zijn Ligier JS11/15 een wiel en leek de titel verweg, zeker toen hij op zondag op een vierde plaats afstevende. Toen Jamie Constable (Tyrrell 011) en Jonathan Holtzman (Lotus 87B) met elkaar in aanraking kwamen, was de tweede plaats genoeg om in praktische zin het kampioenschap naar zich toe te trekken. In de pre-78-klasse werd Henry Fletcher kampioen.

Tekst en foto's: Mattijs Diepraam

Ferrer had van zijn team Hall & Hall de opdracht gekregen om naar de punten te rijden, omdat de Cosworth DFV in de Ligier op zijn einde liep. Desondanks reed de Italiaan op vrijdag naar de eerste startrij, omdat het in de stromende regen van de trainingsdag niet op vermogen aankwam, maar op talent. Tijdens de twee droge racedagen was Ferrer echter kansloos tegen Martin Stretton, die op zaterdag van pole vertrok en de winst naar huis reed en daarna op zondag vanaf de omgekeerde grid voor de eerste acht van zaterdag een sterke race naar voren reed.

ogp2019-f1-fri-3

Stretton kreeg op zaterdag te maken met een aanval van Mike Cantillon in de Williams FW07C, terwijl Jamie Constable de laatste podiumplaats voor zich opeiste in de Tyrrell 011 – met dank aan Ferrer die na 11 ronden een wiel verloor. Christophe d'Ansembourg reed na een kwalificatiesessie vol tegenslag sterk naar voren: vanaf de vijfde rij wist hij een vierde plaats in de wacht te slepen.

ogp2019-f1-fri-7

In een rommelige tweede race wist Stretton zijn neus heel te houden en door de chaos heen een tweede zege op zijn rekening bij te schrijven. In de zevende ronde meldde de Brit zich aan kop, waarna er nog van alles achter hem gebeurde. Het grootste drama voltrok zich in de voorlaatste ronde, toen Constable in de Michelin-Kurve een poging waagde om Jonathan Holtzman van de tweede plaats te verdringen. De auto's raakten elkaar, waardoor Ferrer de tweede plaats cadeau kreeg. Dat was feitelijk genoeg voor de wereldtitel, omdat Stretton liet weten het seizoen niet af te maken en Constable en Cantillon op te grote afstand staan.

ogp2019-f1-fri-6

Henry Fletcher kopieerde in de pre-78-klasse intussen Strettons prestatie door ook een dubbel te produceren. Op zondag werd de boomlange Brit zelfs derde algemeen in zijn March 761, na zes ronden lang de kop te hebben vastgehouden. Fletcher deed daarmee genoeg om de pre-78-titel zeker te stellen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet