Retro

Retro: Wim Loos racemodellen sieren de Historic Grand Prix tentoonstelling

Wim Loos Lotus Cortina 65 scene ml

Zoals bekend zijn Olof van Joolen en Rob Petersen in samenwerking met Autosport.nl druk doende met de realisatie van het boek over Wim Loos. Gelukkig hebben zij ook de hulp van expert René de Boer voor de afronding van het boek. Wat het voor het redactieteam extra leuk maakt is het enthousiasme van de mensen die het boek bestellen.

Onlangs kregen we het verzoek van Carel van Kuijk, die druk bezig is met een artikel over het maken van de modellen op schaal 1/43 van de racewagens van Wim Loos. Tja, dan ben je even stil. Cor Zomer uit Haarlem ging full speed aan de gang met het maken van die modellen op basis van diverse standaard uitgaven van bijvoorbeeld een Cortina of een Porsche 906. Ze zijn voorzien van decals van Holland Decal (Arie van Baalen).

  Wim Loos BMW 1800 TISA 26 scene ml

Vol bewondering hebben we het eindresultaat gezien. De groep vrijwilligers van het Zandvoortse museum, die bezig zijn met de tentoonstelling rond de Historic Grand Prix in Zandvoort, was dan ook unaniem in haar besluit dat de schaalmodellen van harte welkom zijn in het gedeelte van de tentoonstelling die over Wim Loos gaat.

  Wim Loos Porsche 906 157 scene ml

In het kleine bijzondere Museum van Zandvoort is ieder jaar een tentoonstelling in samenwerking met het Circuit en de HARC over één van de hoofdthema's van de HGP van dat jaar. Dit jaar is dat 1952 met de twee eerste Nederlandse autocoureurs in de Formule 1: Dries van der Lof en Jan Flinterman.

Van der Lof en Flinterman waren succesvol in de autosport en mochten een hoge leeftijd bereiken. Tevens is er in het museum ruimte gemaakt voor de veel te vroeg overleden Zandvoortse coureur Wim Loos, de eerste leerling van Rob Slotemaker.

In zijn korte racecarrière (1964-1967) wist Wim Loos zoveel indruk te maken dat er veel verhalen over hem zijn. Autosportfans uit die tijd kennen nu nog steeds zijn legendarische races.

De opening van de tentoonstelling is op vrijdag 30 augustus en duurt tot zondag 3 november. Ruim de tijd dus om deze te gaan bekijken. Op vrijdag 1 november is dan de boekpresentatie van het boek over Wim Loos. Al die tijd blijven de speciale modellen te zien in het museum van Zandvoort. Een aanrader!

Reacties

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 23 juli 2019 13:03

  Is die boekpresentatie ook in het museum?

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 23 juli 2019 13:19

  Flinterman en Van der Lof waren de eerste Nederlandse Grand Prix coureurs, maar F1 reden zij nooit. In 1952/1953 werd - in afwachting van het nieuwe F1 reglement - het WK uitgeschreven op basis van het bestaande F2 reglement.

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 23 juli 2019 13:26

  Jan Flinterman was een rijk gedecoreerd WO II gevechtspiloot, maar een succesvol coureur zou ik hem niet willen noemen.

  • 1
  • 0
   
  hansfohr 23 juli 2019 13:46

  Prachtig om te zien dat het 'levenswerk' van Rob Petersen gestalte krijgt in de vorm van een uniek boek! Heb Wim Loos zelf in 1967 zien rijden, zijn duel met Ben Pon tijdens de Grand Prix blijft me altijd bij. Tot 1 november!

  • 1
  • 0
   
  Rob Petersen 23 juli 2019 16:52

  @anonieme gebruiker: Boekpresentatie is op 1 November in het Zandvoorts Museum. 16.00 uur.

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 23 juli 2019 18:56

  Dit is eigenlijk en hulp vraag aan de kenner(s). Ben zelf iets te jong om WL echt op het circuit te hebben zien rijden echter wil graag zelf de alfa’s maken maar ben in verwarring de restauratie van de auto zoals in Octane magazine wordt gesproken geeft als kleur alfa ar 501 rood is dit zo ? of toch echt oranje met wit? Op Internet lijkt het wel oranje echter vreemd om bij een restaurateur dan rood te kiezen. Alvast bedankt voor gedachtes hier over. Rob

  • 2
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 23 juli 2019 20:10

  @anoniemegebruiker Rob: de oorspronkelijke GTA is destijds in AR501 uitgeleverd en eenmaal in de handen van Rob Slotemaker is de buitenzijde in de teamkleuren oranje/wit gespoten. De binnenzijde van de auto was nog AR501, Rosso Alfa. Ik meen me te herinneren dat dit ook zo door restaurateur Alfaholics was beschreven in Octane. Je hebt dus gelijk: oranje/wit. Ik heb voor TS26 wit en TS12 van Tamiya gekozen om de auto’s te bouwen, meer info over auto en bouw in 1/43 vindt je in Modelauto Magazine 211. Succes! CorZ

  • 2
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 23 juli 2019 22:12

  Cor, Bedankt voor snelle reactie. In het artikel (NL Octane) kwam Ik niet echt iets tegen over oranje en de foto’s tonen daar ook rood ipv oranje. Vandoor nog steeds de twijfel. Ga nog wat verder speuren. Rob

  • 3
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 23 juli 2019 22:56

  @Rob, om wat twijfel weg te nemen, zie de kleurenfoto op deze pagina: http://autosport.nl/retro/klasse/nieuws/31888/reserveer-de-biografie-over-wim-loos-de-onvervulde-belofte-van-een-natuurtalent

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet