Retro

Retro: Wim Loos racemodellen sieren de Historic Grand Prix tentoonstelling

Wim Loos Lotus Cortina 65 scene ml

Zoals bekend zijn Olof van Joolen en Rob Petersen in samenwerking met Autosport.nl druk doende met de realisatie van het boek over Wim Loos. Gelukkig hebben zij ook de hulp van expert René de Boer voor de afronding van het boek. Wat het voor het redactieteam extra leuk maakt is het enthousiasme van de mensen die het boek bestellen.

Onlangs kregen we het verzoek van Carel van Kuijk, die druk bezig is met een artikel over het maken van de modellen op schaal 1/43 van de racewagens van Wim Loos. Tja, dan ben je even stil. Cor Zomer uit Haarlem ging full speed aan de gang met het maken van die modellen op basis van diverse standaard uitgaven van bijvoorbeeld een Cortina of een Porsche 906. Ze zijn voorzien van decals van Holland Decal (Arie van Baalen).

  Wim Loos BMW 1800 TISA 26 scene ml

Vol bewondering hebben we het eindresultaat gezien. De groep vrijwilligers van het Zandvoortse museum, die bezig zijn met de tentoonstelling rond de Historic Grand Prix in Zandvoort, was dan ook unaniem in haar besluit dat de schaalmodellen van harte welkom zijn in het gedeelte van de tentoonstelling die over Wim Loos gaat.

  Wim Loos Porsche 906 157 scene ml

In het kleine bijzondere Museum van Zandvoort is ieder jaar een tentoonstelling in samenwerking met het Circuit en de HARC over één van de hoofdthema's van de HGP van dat jaar. Dit jaar is dat 1952 met de twee eerste Nederlandse autocoureurs in de Formule 1: Dries van der Lof en Jan Flinterman.

Van der Lof en Flinterman waren succesvol in de autosport en mochten een hoge leeftijd bereiken. Tevens is er in het museum ruimte gemaakt voor de veel te vroeg overleden Zandvoortse coureur Wim Loos, de eerste leerling van Rob Slotemaker.

In zijn korte racecarrière (1964-1967) wist Wim Loos zoveel indruk te maken dat er veel verhalen over hem zijn. Autosportfans uit die tijd kennen nu nog steeds zijn legendarische races.

De opening van de tentoonstelling is op vrijdag 30 augustus en duurt tot zondag 3 november. Ruim de tijd dus om deze te gaan bekijken. Op vrijdag 1 november is dan de boekpresentatie van het boek over Wim Loos. Al die tijd blijven de speciale modellen te zien in het museum van Zandvoort. Een aanrader!

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet