Retro

Bestel de biografie over Wim Loos, de onvervulde belofte van een natuurtalent

Boek-Wim-Loos-3d-Impressie-01A

Hij was het eerste grote Nederlandse autosporttalent dat helemaal naar de top leek te gaan. Voor het zover kon komen, verongelukte Wim Loos (21). Om daarna grotendeels te worden vergeten. Ruim een halve eeuw later presenteert Autosport.nl zijn biografie: Wim Loos, de onvervulde belofte van een natuurtalent.

Tekst: Olof van Joolen
Foto's: Archief Rob Petersen

Het boek schetst aan de hand van interviews met familieleden, oud-tegenstanders als Gijs van Lennep, Ed Swart en Frans Lubin en voormalig collega's Han Akersloot en Hans Deen een fascinerend beeld van het grote talent. De biografie is rijk geïllustreerd met veel nog nooit eerder gepubliceerde foto's.

BESTEL BIOGRAFIE

Wim Loos debuteerde in 1964 tijdens de Finaleraces met een klinkende overwinning in een Cortina Lotus. Werd een jaar later Nederlands toerwagenkampioen voor Racing Team Holland en herhaalde dat kunstje in 1966 bij Team Slotemaker in een Alfa Romeo GTA. De auto die een jaar later als lijkwagen diende nadat hij was verongelukt tijdens de 24 uur van Spa-Francorchamps.

Auteurs Rob Petersen en Olof van Joolen staan niet alleen stil bij deze korte, maar veel belovende loopbaan. Ze schetsen ook een uitgebreid beeld van het Zandvoort en de nationale autosportscene waarin Wim Loos opgroeide.

Het boek is de vervulling van een lang gekoesterde wens van Rob Petersen. Voor de bezoekers van Circuit Park Zandvoort als speaker decennialang een vaste waarde. In kleinere kring ook bekend als de beheerder van Wim Loos privéarchief. Petersen maakte zich er in het verleden – tevergeefs – hard voor Loos te gedenken door middel van een bocht op het circuit of plaatsing op het Nationaal Autosportmonument.

  1966-Wim-Loos-Porsche-Carrera-906


,,Dat het daarom nu is gelukt een boek over Wim te maken, vind ik geweldig", vertelt de speaker die ook jarenlang autosportcommentator bij Eurosport was. ,,Tijdens de research en de interviews heb ik veel ontdekt dat ik nooit heb geweten. Ik vind het een heel bijzonder boek geworden."

  1966-Wim-Loos-in-actie


Co-auteur is journalist Olof van Joolen. Defensieverslaggever bij De Telegraaf, maar ook autosportliefhebber met een verleden als OCA-marshall en Autovisie-redacteur. Van Joolen stuitte op het levensverhaal van Wim Loos tijdens research voor een stuk over zijn voormalige Alfa Romeo. Het verhaal kwam er uiteindelijk niet, maar zijn nieuwsgierigheid was gewekt.

,,Nog maar heel weinig mensen weten dat er iemand voor Gijs van Lennep, Jan Lammers, Arie Luyendijk, Jos en Max Verstappen was die ook bij de internationale top had kunnen horen. Dat maakt Wim Loos historisch belangrijk. Daarnaast was hij de eerste gewone jongen die het leek te gaan maken in een wereld van oud en veel geld. Dat geeft het verhaal een extra dimensie. Het is een journalistiek boek geworden waarin Rob en ik ook de scherpe randjes niet schuwen."

Voor Wim Loos, de onvervulde belofte van een natuurtalent maakt de stichting autosport.nl zijn debuut als boekuitgever. Gerrie Hoekstra van autosport.nl hoefde niet lang na te denken toen Petersen en Van Joolen hem benaderden.


1966-Supportrace-GP-Rob-Slotemaker-en-Wim-Loos-Alfa-Romeo-1600-GTA-hunserug

Als jochie zag hij Loos nog over het circuit boenderen in het spoor van leermeester Rob Slotemaker. ,,Dit boek moest er gewoon komen", zegt Hoekstra. ,,Het is mooi dat we als bedrijf met wortels in de sport dit kunnen doen."


De biografie van Wim Loos kan via autosport.nl worden besteld voor 22,95 euro (ex verzendkosten). Zorg dat u er snel bij bent want er zijn nog slechts enkele exemplaren beschikbaar.

BESTEL BIOGRAFIE

     
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet