Retro

Retro: Historische FIA-kampioenen van 2018 geëerd

fia-historic-prizegiving18-40

In Parijs hebben afgelopen zaterdag de historische FIA-kampioenen van 2018 hun trofeeën in ontvangst genomen. Het Pavillon Gabriel – op een steenworp afstand van de FIA-zetel op de Place de la Concorde – was het schouwtoneel van de prijsuitreiking. AUTOSPORT.NL was erbij.

Tekst en foto's: Mattijs Diepraam

fia-historic-prizegiving18-1

Om er te komen, moest uw correspondent zich wel eerst door langs diverse wegblokkades zien te werken. De Place de la Concorde is het centrum van de gelehesjesbetogingen, waarvan er zaterdag weer eentje plaatsvond. In de wijde omtrek was de omgeving met mobiele barrières afgezet. De 'have-nots' met de gele hesjes sloegen zo eigenlijk twee keer hun slag, want de 'haves' konden zo de hele zaterdag niet naar hun geliefde Gucci- en Prada-winkels, die zich in de chique buurt vlak achter het plein bevinden. Pas bij de derde blokkade was een gendarme zo vriendelijk om de arme journalist door te laten, op weg naar diens feest van snelheid en kapitaal.

fia-historic-prizegiving18-2

Aan de verlaten en met hekken afgeraste Avenue Gabriel troffen we een feestelijk verlicht Pavillon Gabriel.

fia-historic-prizegiving18-3

Onze gastheer: Louis Quiniou, een van de twee FIA-functionarissen die de dagelijkse gang van zaken van de historische commissie in goede banen leidt. Triatleet voor zijn plezier, nu een keer niet in lycra, maar in pak...

fia-historic-prizegiving18-4

De hapjes en drankjes wachten al op ons.

fia-historic-prizegiving18-8

Op het terras was het toch iets te fris...

fia-historic-prizegiving18-15

Niet alleen de circuitkampioenen werden geëerd. Integendeel, de meeste bekers gingen naar de rallygoden en de heuvelklimmers!

fia-historic-prizegiving18-5

Geen ruzie mee krijgen: wedstrijdleider Richard Cuene-Grandidier (perfect tweetalig, want Franse vader en Engelse moeder) en zijn vrouw Wendy, geflankeerd door de Ier John Naylor (rechts, voorzitter van FIA's circuit-subcommissie voor de historische autosport en tijdens raceweekend doorgaans hoofd-steward) en de Fin Juha Liukkonen (links, ook met regelmaat FIA-steward op historische meetings).

fia-historic-prizegiving18-14

Terwijl FIA-stewards toch echt vrolijke mensen zijn! Hier ontdekt Cuene-Grandidier wat hij gemeen heeft met Marc van Geel, de Nederlander die de afgelopen jaren ook diverse keren als steward en observer optrad.

fia-historic-prizegiving18-6

Julian Thomas, samen met Calum Lockie kampioen in het FIA Masters Historic Sports Car Championship, kijkt alvast vooruit naar 2019. Andy Wolfe bouwt momenteel een Shelby Cobra Daytona Coupé voor het duo, ter vervanging van de E-type coupé waarmee ze deelnamen aan de Masters Gentlemen Drivers. De replica krijgt de kleuren van VBOX, het bedrijf van Thomas.

fia-historic-prizegiving18-7

De andere kampioenen in het FIA Masters Historic Sports Car Championship, maar dan van de pre-65-klasse: Billy Bellinger en (op de rug) Keith Ahlers. Ze hadden het dit jaar makkelijker, gaven ze toe, omdat er een aparte titel voor hun klasse in het leven was geroepen, maar onze landgenoot Michiel Smits was een geduchte tegenstander, zo zeiden ze.

fia-historic-prizegiving18-13

Masters-baas Ron Maydon in gesprek met Ahlers en Bellinger, die afgelopen najaar op Dijon hun eerste Masters-race in acht jaar misten: een week eerder werd tijdens een VSCC-meeting hun Morgan SLR in de flank getorpedeerd...

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet