Racing Shows

Racing Shows: 51e Essen Motor Show. Eldorado van Tuning en Racefans

Vrijdag 30 november opende de 51e editie van de Essen Motor Show haar deuren. Volgens de organisatie een Eldorado voor Tuning en Autofans. Van de fabrikanten waren Porsche, Renault Motorsport, Skoda en Volkswagen officieel vertegenwoordigd. Bij Mercedes is men dat via de achterdeur door Mercedes Fanworld.

2018 Tune it Safe 2
De Essen Motor Show begint traditioneel als eerste met de Hankook persconferentie.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

51e Essen Motor Show. Trefpunt van Race-en Tuning Fans
De 51e Essen Motor Show kan het best omschreven worden als het jaarlijkse trefpunt van Race- en Tuning Fans. Op autosportgebied viel er voorlopig relatief weinig nieuws te noteren. Duidelijk is dat er behoorlijk wat belangstelling voor het ADAC GT4 kampioenschap in 2019 is. De ADAC Stiftung Sport presenteerde haar jaarlijkse Junior talenten. En bij de persconferentie werd refereerde men o.a. aan het feit dat Sebastian Vettel en Timo Glock o.a. uit deze school zijn voortgekomen. Naast de nieuwe Renault Megane R.S. Trophy waren er bij Renault ook twee A110's op de stand aanwezig. Een standaardversie en de Cup-versie. Renault Duitsland polst gegadigden voor een eventuele deelname aan het GT4 kampioenschap met deze bolide zo vernamen wij. Ook de firma Bremotion die aan tuner Brabus gelieerd is, zal in 2018 in diverse GT kampioenschappen met een AMG GT4 Mercedes van de partij zijn.

2018 Total Total wordt de nieuwe hoofdsponsor van 24U Nürburgring.

Voor 24U Nürburgring heeft de ADAC Nordrhein een nieuwe hoofdsponsor gevonden. Total volgt verzekeringsmaatschappij Zürich in 2019 als nieuwe partner van het evenement op. De ADAC GT Masters kalender was natuurlijk al een tijdje bekend. De nieuwe Audi GT3 LMS kwam natuurlijk al eerder dit seizoen in actie maar Lamborghini presenteerde de fraaie nieuwe Supertrofeo en de nieuwe GT3 Huracan. Ook het team van Grasser Motorsport keert in 2019 weer in de ADAC GT Masters terug. Het team zal evenals dit jaar weer drie Lamborghini bolides inzetten.
Op de Volkswagenstand was de IDR Pikes Peak bolide van Romain Dumans natuurlijk een enorme publiekstrekker. Maar er was nog meer nieuws bij de Volkswagen Group. Bij de VLN en de ADAC 24 Uurswedstrijd op de Nürburgring wordt met steun van bandenleverancier GITI een volledig damesteam ingezet. Voor het Girlspowerteam werden Carrie Schreiner en de Zwitserse Jasmin Preisig als rijdsters bevestigd. Zij komen met een VW Golf GTI TCR aan de start en ook de technische begeleiding is volledig in vrouwenhanden.

Het Girls Only Team wordt ingezet door WS Racing(Thorsten Willems) en voor 2019 staan maar liefst VLN wedstrijden op het programma en uiteraard 24U Nürburgring.

2018 Tune it safe BMW
Eigenlijk veel te mooi voor een politie-auto toch?


De Essen Motor Show begint traditioneel met de openingsconferentie van Hankook. Het jaarlijkse ""Tune it Safe Thema" in samenwerking met de politie. Voor 2019 krijgt de Duitse politie een hybride AC Schnitzer BMWi8 als uithangbord. Aan de auto zijn door AC Schnitzer overigens ook de nodige aerodynamische veranderingen aangebracht.

2018 VW VLN
Leuke persconferentie bij Volkswagen.

Voor het eerst sinds mensenheugenis is er dit jaar geen programmaboekje meer van de Essen Motor Show. Voor stands en presentaties is de GSM nu de leidraaid. Wel waren er in tegenstelling tot het verleden relatief weinig persconferenties.

2018 Stiftung Sport
De Stiftung Sport bestaat 20 jaar. Er wordt door de ADAC weer veel in jong talent in de motorische sporten geïnvesteerd. Motocross, Rallye, Circuit etc.

Naast de Essen Motor Show eveneens het Classic and Prestige Salon dat ruim 17.000m2 van de hallen in beslag neemt. Hoogtepunten zijn daar de Aston Martin DB2 van Roy Salvadori en Reg Parnell die op Le Mans 1953 een klasse-overwinning behaalde.Verder de Spyker C8 Laviolette GT2 R uit 2009 die toen vijfde in zijn klasse werd. Verder de befaamde Gumpert Apollo die in 2009 een record van 7.11.57 secs. op de Nordschleife vestigde. Het Classic and Prestige Salon is overigens alweer voor de 37e keer in de Essen Motor Show geintegreerd. Ook troffen wij daar een unieke Williams Wolf van Jacky Ickx uit 1976 aan.

2018 Cabriolets
60 Jaar Cabriolets is éen van de hoogtepunten van de Show.

Hal 7 is voor de tuningfreaks inderdaad een Eldorado. De meeste geëxposeerde bolides zijn lager dan laag en soms qua kleurenschema nog een beetje autosportgerelateerd. In Essen worden de komende dagen ruim 500.000 bezoekers verwacht. Wij maakten in ieder geval een kleine auto(sportieve)rondgang.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet