Retro

Retro: Jeroen Bleekemolen rijdt twee Le Mans-winnende Porsches

180929 RRVI Jeroen 962 cockpit
Jeroen Bleekemolen achter het stuur van de Le Mans-winnende 962

"Dit is echt zo gaaf, dat ik deze kans krijg!" Jeroen Bleekemolen steekt zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken als hij spreekt over zijn ervaring tijdens de Porsche Rennsport Reunion op het circuit van Laguna Seca. Op uitnodiging van het Amerikaanse team Gunnar Racing rijdt hij met de 962 LM, chassisinummer 962 GT003, de auto waarmee Mauro Baldi, Yannick Dalmas en Hurley Haywood in 1994 de 24 Uur van Le Mans wonnen. Het is niet de enige Le Mans-winnende auto waarmee Bleekemolen tijdens het grote Porsche-evenement in Californië in actie komt, want hij rijdt ook met de RS Spyder, de auto van Van Merksteijn Motorsport by Equipe Verschuur, waarin hij samen met Peter van Merksteijn en Jos Verstappen in 2008 de LMP2-klasse in Le Mans won.

Tekst: René de Boer (vanuit Laguna Seca, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions

180929 RRVI 962 outside

Destijds was de 962 als Groep C-auto eigenlijk niet meer toegelaten, maar via een slimme truc van technicus Norbert Singer kon de door de Neurenbergse ondernemer Jochen Dauer als straatauto omgebouwe 962 als GT worden gehomologeerd, waardoor de deelname in Le Mans alsnog mogelijk was. Dat resulteerde gelijk in de overwinning voor Yannick Dalmas, Hurley Haywood en Mauro Baldi, die met een ronde voorsprong op de Toyota van Eddie Irvine, Mauro Martini en Jeff Krosnoff als winaars werden afgevlagd. De andere 962 in Shell-kleuren werd in handen van Hans-Joachim Stuck, Danny Sullivan en Thierry Boutsen derde.


180929 RRVI Jeroen RS Spyder

Het rijden met de Van Merksteijn-RS Spyder is voor Jeroen Bleekemolen het weerzien met een oude bekende. "Altijd weer mooi om die auto te zien, daar heb ik zo mooie herinneringen aan." De paars-witte RS Spyder ging onlangs weer in andere Amerikaanse handen over, dus het was even onzeker of de al een tijdlang geplande deelname van Bleekemolen met de auto aan Rennsport Reunion zou doorgaan, maar ook de nieuwe eigenaar wilde onze landgenoot graag laten rijden. Dat werd nog even spannend vanwege een defecte versnellingsbak, maar die kon enigszins provisorisch worden gerepareerd, zodat Bleekemolen als nog kan rijden. "De bakverhoudingen zijn volstrekt onbruikbaar, want die zijn voor Le Mans, zodat ik hier maar vier versnellingen kan gebruiken. Maar goed, we maken er wel wat van", aldus Bleekemolen.

180929 RRVI Jeroen traktor

Het team Gunnar Racing van Kevin Jeannette runt ook een van de Porsche-traktoren, die morgen tijdens een echte wedstrijd in actie komen. Het is de traktor van John Oates van het duo Hall and Oates, speciaal voor de gelegenheid voorzien van de roze kleuren van de 911 RSR die dit jaar de GTE-Pro-klasse tijdens de 24 Uur van Le Mans won. Op verzoek van uw verslaggever klom Jeroen Bleekemolen voor de foto even op de traktor, wat hem prompt de uitnodiging van Gunnar Jeannette opleverde om morgen ook aan de traktorrace deel te nemen. Dat wordt ongetwijfeld het langzaamste voertuig dat Jeroen Bleekemolen ooit in een race heeft gereden. Een groter contrast met de Le Mans-winnende auto's is nauwelijks denkbaar.  

 

Reacties

  • 3
  • 11
   
  TheNextGeneration 29 september 2018 20:41

  Met alle respect, is dit nu echt nieuwswaardig? Voor Bleekemolen is dit ongetwijfeld een persoonlijk erg mooie dag, maar voor mij persoonlijk voegt het weinig toe. Ik zie liever meer van de daadwerkelijke autosport in Nederland, anno 2018.. Ford Fiesta Sprint Cup? DNRT? En ga zo maar door. Enfin, dat kan er zeer goed mee te maken hebben dat ik weinig met nostalgie heb, gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde...

  • 5
  • 1
   
  ace1 29 september 2018 23:04

  @TheNextGeneration dit nieuwsartikel staat in de topic Retro wat wil zeggen dat het over de historie van de autosport gaat.

  • 2
  • 7
   
  Anonieme gebruiker 30 september 2018 19:21

  Met alle respect maar ik sluit me volledig aan bij reactie 1. Bovendien laat dan de wat filmpjes zien zodat ik ook mee kan genieten. Ipv lekker puh... u bent thuis aan het werk en ik zit op de Mazda laguna sega speedway.

  • 0
  • 3
   
  driftje 01 oktober 2018 07:57

  @TheNextGeneration: Off-topic, maar ik sluit me hier wel bij aan! De Ford Fiesta Sprint Cup, toch een nieuw NK, heeft een prima veld en spannende races maar ik heb nog geen enkel raceverslag gezien op autosport.nl. Toch gek.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet