Racing Shows

40 Jaar BMW M1 en 70 Jaar Land Rover in Autoworld Brussel

In afwachting van de belangrijke eindejaarstentoonstelling 'Porsche 70 Years', viert het Autoworld museum in Brussel in het najaar twee verjaardagen: 70 jaar Land Rover in september en 40 jaar BMW M1 in oktober.Voor beide verjaardagen worden een twaalftal wagens tentoongesteld.


BMW M1


Aangeleverd bericht
Foto's PR

BMW en Landrover in Brussel
In de jaren zeventig was BMW opgeklommen tot het premium-segment. Het Beierse merk droomde van een eigen sportwagen die de concurrentie zou kunnen aangaan met de tenoren in het supersportwagen-segment. BMW was reeds zeer succesvol in de tourwagen-races, dus moest die nieuwkomer ook ingezet kunnen worden op het circuit. Voor homologatiedoeleinden dienden er minimaal 400 stuks van de straatversie worden gebouwd. De voorloper van de BMW M1 was de BMW Turbo met vleugeldeuren en middenmotor, ontworpen door Giugiaro en zijn bedrijf Ital Design.

Er werd getwijfeld tussen een acht- of twaalfcilinder motor. Uiteindelijk werd ervoor gekozen de bestaande M30 3,5 l zescilinder als basis te gebruiken. Er werd een nieuwe cilinderkop ontwikkeld, een mechanische benzine-inspuiting gemonteerd en een droge-carter smering voorzien. Aanvankelijk zou met Lamborghini worden gewerkt voor de productie, maar dat merk was in moeilijkheden geraakt en daarom werd op carrosseriebedrijf Bauer beroep gedaan voor de eindmontage. Er werden tot 1981 slechts 453 M1 straatversies geproduceerd. Daarvan werden er 20 omgebouwd voor het BMW M1 Procar kampioenschap. Hij groeide uit tot een iconische auto, en is één van de meest zeldzame modellen uit de BMW geschiedenis.In oktober zal een 10 tal van deze M1's in Brussel worden tentoongesteld waaronder enkele straatversies.De BMW tentoonstelling vindt van 29 september t./m 4 november plaats.


Landrover

Landrover
In 1948 introduceerde de Britste autobouwer Rover een 4x4 terreinvoertuig, geïnspireerd op de Amerikaanse Jeep, die een stevige reputatie had opgebouwd tijdens de 2e Wereldoorlog. De eerste Land Rover had een 1.595 cc viercilinder benzinemotor en er werd gebruikt gemaakt van veel aluminium voor de carrosserie-elementen. Van bij de start was deze 'Series I' een groot succes. Reeds in 1950 bereikte de productie 15.000 stuks. Het Britse leger en de politie waren de eerste grote afnemers, maar hij was ook populair bij landbouwers en jagers. In 1959 werd de 250.000e Land Rover geproduceerd. Op het eind van de jaren zestig was hij veruit het belangrijkste product van Rover en werd hij in 19 landen gebouwd.

Ook in ons land werd in 1952 een productie opgestart met een 'eigen' versie voor het Belgische Leger en de Rijkswacht: de Minerva Jeep .De Land Rover in zijn oer-vorm bleef in productie tot in 2016. Sinds 1990 is hij bekend als de Land Rover Defender. Naast het originele 80' chassis (80 inches of 2,03 m wielbasis) volgden er ook langere versies en diverse motoriseringen. Hij kan ook worden beschouwd als de voorvader van de legendarische Range Rover. De Landrover tentoonstelling vindt van 8 t/m 23 sept plaats.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet