Peter Auto

Retro: De races tijdens Le Mans Classic

180711 LMC Plateau 4 Hart
Een opengeraakte deur verhinderde een beter resultaat voor David Hart in Plateau 4

David Hart wint nachtrace in Plateau 4
Ford GT40's waren oppermachtig in Plateau 4, voor auto's uit de periode 1962-1965. David Hart slaagde erin om de nachtrace in deze klasse op zijn naam te schrijven, maar problemen met een deur die open ging en een tijdstraf vanwege een snelheidsovertreding in een 'slow zone' in de eerste race en een niet optimaal functionerende bougiekabel in de derde race zorgden ervoor dat hij in de totaaluitslag genoegen moest nemen met de zevende plaats. De overwinning ging naar de Portugees Diogo Ferraro, voor Shaun Lynn en het Britse duo James Cottingham/Andrew Smith. De beste niet-Ford was de Shelby-Cobra van Ludovic Caron op de vierde plaats. Armand Adriaans werd met zijn Shelby-Mustang als 21e geklasseerd, Jan Gijzen haalde met zijn Ferrari 275 GTB/4 in de eerste race de eindstreep niet en moest daardoor genoegen nemen met de 57e plaats in de totaaluitslag.

180711 LMC Plateau 5
Open en gesloten auto's in Plateau 5

Jacques Nicolet schrijft Plateau 5 op zijn naam
In de eerste race van Plateau 5 (1966-1971) werd David Hart met de Lola op slechts 0,8 seconden van 'Mr. John of B.' en Soheil Ayari als tweede geklasseerd, wat op een goed eindresultaat deed hopen. Een defecte tuimelaar in de tweede race betekende voor de Zuid-Hollandse rijder echter het voortijdige einde van de wedstrijd en verhinderde ook de deelname aan de afsluitende race. Carlos Tavares, bestuursvoorzitter van autoconcern PSA, zag zijn kansen op de zege ook in rook opgaan toen hij in de laatste race in de rondte ging en geraakt werd door de Italiaan Franco Meiners in een Chevron. Forse schade aan beide auto's was het resultaat. Zo ging de winst naar Jacques Nicolet, de baas van het Franse Onroak-concern (bekend van ondermeer de Ligier-raceauto's en autosport-fotoagentschap DPPI), die met zijn Duckhams-Ford uit 1972 de drie Lola T70's van Pierre-Alain France, de Zwitserse broers Seiler en Stuart Hall/Roald Goethe voorbleef.

180711 LMC Plateau6 21
Urs Beck eindigde in de ex-Bob Akin-Porsche 935 K3 als derde in Plateau 6

TOJ-rijder Scamama bovenaan in Plateau 6
Plateau 6, voor auto's uit de periode 1972-1981, werd een prooi voor de Zwitser Yves Scemama in zijn TOJ SC 304 uit 1976 in de kleuren van Warsteiner. Hij eindigde voor het Britse duo Russell Büsst/David Freeman in een Chevron B31 en de Zwitser Urs Beck in de ex-Bob Akin-Porsche 935 K3 uit 1980, uiteraard in Coca Cola-uitmonstering. 'Mr. John of B' en Soheil Ayari waren het best geklasseerde team met een Ferrari 512 BB LM op de zesde plaats, terwijl de eer van BMW werd hooggehouden door René Arnoux, die de M1 Procar uit 1979 deelde met Peter en Michael Hinderer en als tiende geklasseerd werd.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet