Retro

22 maart 1998: Openingsraces HARC/NAV op een nat en kil TT Circuit Assen

hist-toerwagens-gt-2

Aankomend weekend (2018) organiseert de RSG Hamburg de Historic Assen Trophy. De HARC zorgt voor deelname van twee Nederlandse historische klassen, te weten het NK GTTC en HARC NK 82-90. De toegang is gratis. Ruim 20 jaar geleden organiseerde de HARC samen met de NAV de openingsraces op een koel en kil Assen. Deze wedstrijden waren tevens het begin van werkzaamheden op locatie voor Autosport.nl. De HARC had vier klassen aan de start, de NK Historische Toerwagens & GT's, de Youngtimer Touring Car Challenge, de MG & Triumph Competition en de debuterende formulewagens van de Historisch monoposto's. De Nederlandse Autosport Vereniging organiseerde de races voor de VEGE Sierra Cup, de Compact Cars, Squadra Bianca en de nieuwe Super Car Cup klasse. Een terugblik.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: Gerrie Hoekstra

Op zondag 22 maart bezocht een select groepje redacteuren en fotografen het regenachtige circuit van Assen. Een circuit, inclusief een eigen Hunnebed, wat op geen enkele manier kan worden vergeleken met de huidige entourage. Geen golvende tribunes, maar door overvloedige regenval groen gekleurde drassige aarden wallen. De aanwezige toeschouwers kregen een mix van spannende en redelijk saaie wedstrijden voorgeschoteld.

NK Historische Toerwagens & GT's
Het 23 wagens tellende startveld had het moeilijk op het glibberige asfalt van Assen. Jos Koster had een nog snellere wagen aangeschaft voor het seizoen 1998 en zijn grote concurrent Freek Staal moest deze race missen vanwege een defecte accu.

LEES VERDER

compact-start2

Compact Cars

De seizoensopening betekende een mooi moment voor de organisatie en de deelnemers van de Compact Cars klasse; na een kortstondig intermezzo als onderdeel van de Newtimers is de klasse gelukkig weer zelfstandig. De 23 wagentjes zorgden voor een boeiende wedstrijd.

LEES VERDER

yountimers

Youngtimer Touring Car Challenge

De race van de Youngtimers behoorde tot de hoogtepunten van de races op het natte, koude circuit van Assen. Regerend kampioen Marcel Frijlink domineerde de race in een fraaie stijl, achter hem kon het publiek genieten van leuke gevechten.

LEES VERDER

vege-sierra-0-

VEGE Sierra Cup

De eerste race van de VEGE Sierra Cup op het circuit van Assen was een ware successtory voor Bert Schaap. De runner-up van vorig jaar leidde in de regen van start tot finish. Cees van der Weiden toonde zich eveneens een groot regenrijder. Gestart vanaf de tiende positie, vocht de Heemstedenaar zich naar de tweede plaats.

LEES VERDER

monopostoos-2

Historic Monoposto Racing
Op zondag 22 maart werd op TT-circuit van Assen de eerste van een reeks wedstrijden van de Historische Monoposto's verreden. Dit was een heuglijke gebeurtenis voor de Historische Auto Ren Club; de HARC heeft immers vele jaren zonder succes een startveld van historische formulewagens bij elkaar proberen te vinden.

LEES VERDER

supercars

Super Car Cup

Er werden twee races verreden van het nieuwe 'Super Car Cup' kampioenschap. Een geheel nieuw opgezette raceklasse die, volgens mede-initiator en rijders vertegenwoordiger Bert Moritz, uitblinkt door een groot aantal deelnemers en een professionele uitstraling. De organisatie van de in drie subklassen onderverdeelde Super Car Cup mag dus spreken van een 'Super'-start.

LEES VERDER

squadra-2
Roeland Voerman won de wedstrijd van de Squadra Bianca op Assen


mgcompetitions

MG & Triumph Competition

De MG Competitions sloot de racedag op het circuit van Assen af, maar de klasse maakte er geen echte 'uitsmijter' van. De race was helaas niet zo spannend, mede door de slechte weersomstandigheden.

LEES VERDER

TIJDSCHEMA Historic Assen Trophy – 9 en 10 juni 2018

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet