Retro

Retro 1990: De stukken vlogen er af bij Racefestival op Zandvoort

duel-suzuki-mitsubishi

Productiewagens onder 1300 cc: Kampioenschap voor Roger Ciapponi na diskwalificatie Oeberius Kapteijn
In de kleinste klasse ging regerend kampioen Berend Oeberius Kapteijn van het Van Deinum Suzuki Team als eerste over de finishlijn, maar werd na afloop van de race gediskwalificeerd. Hij zou na het vertrek van de pacecar iets te enthousiast op het gaspedaal zijn gaan staan.

kreijne-2

De zege ging vervolgens naar Peugeot-rijder Kees Kreijne en Berend zijn teamgenoot Roger Ciapponi werd tweede. De talentvolle oud-karter Ciapponi uit Amsterdam mocht zich Nationaal kampioen noemen.

kampioen-ciaponi
Kampioen Roger Ciapponi hier voor Peter Koopman

Publiek op de banken bij FF2000/Sports 2000 race
Niet minder dan 32 coureurs uit vier verschillende Europese landen meldden zich aan de start van de gecombineerde Sports 2000/FF2000 race over 20 ronden. Bij de FF2000 ging de strijd er in de beginfase heftig aan toe tussen Peter Gerhards en Jan Litjens. Tijdens de negende ronde bereikte de strijd een hoogtepunt, waarna Litjens zich zeer kwaad in de richting van de pits begaf en Gerhards onbedreigd de finishlijn kon passeren. Jan Litjens heeft in de titelstrijd de leiding met 95 punten, maar wordt op 1 punt gevolgd door Peter Gerhards.

peter-gerhards
Winnaar Peter Gerhards

In de Sports 2000 waren het circuit directeur Hans Ernst, Herman Buurman en Ger Brands die de strijd bepaalden. Het was een constant stuivertje wisselen, waarbij het nodige polyester-body-contact niet geschuwd werd. Het duizendkoppige publiek kwam van de banken en genoot van het fraaie spektakel. De zege in deze klasse ging uiteindelijk naar Mike Wright, die zich al snel aan het strijdgewoel had onttrokken. Herman Buurman werd tweede en Ger Brands derde. Hans Ernst moest genoegen nemen met een vierde plaats. In de stand om het kampioenschap gaat Ger Brands aan de leiding met 115 punten, voor Huib Onderstal met 67.

Groep "eens"
In overleg met de NAV was aan het begin van het jaar besloten op een drietal zaterdagmiddagen een aantal rijders met hun uitgehomologeerde bolides een kans te geven een race te rijden. De strijd om de kop van deze race werd grotendeels bepaald door het tweegevecht tussen Rob Knook met de geel/groene Chevrolet Camaro en routinier Dick Waaijenberg met de door een rotatiemotor aangedreven Mazda RX-7. De strijd om de ereplaatsen werd na een spannend en fair duel in het voordeel van de Camaro beslist. Jacob van Vooren, gestart uit de pits, werd met zijn Camaro derde.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet