Retro

Retro 1990: De stukken vlogen er af bij Racefestival op Zandvoort

strijd-bmw-mercedes

Nederlands kampioenschap Productie toerwagens:
Cor Euser wint vervolgrace (deel 2)
Na de enerverende Ferrari/Porsche-race stond het uitgedunde veld van de productiewagens inmiddels alweer gereed voor het vervolg van hun afgeblazen eerste poging. Cor Euser ging van start alsof er niets aan de hand was en boekte met zijn nog gehavende BMW M3 de vierde overwinning van het seizoen. Als gevolg van de enorme jump speelden ontzette schokbrekers Arthur van Dedem parten en na een incident met Fred Krab in de 14de ronde viel de Mercedes-rijder van een tweede naar een vierde plaats terug. Patrick Huisman kon bij die manoeuvre profiteren van het iets te late remmen van Krab door de tweede plaats in te nemen. En zo eindigde hij op twee seconden achter winnaar Euser, die nu drie punten achterstand heeft in de titelstrijd op Van Dedem (95 om 92). Euser heeft echter twee wedstrijden minder gereden, wat na aftrek van de twee slechtste prestaties een betere uitgangspositie is voor de ongetwijfeld zinderende finale in deze Koningsklasse tussen Mercedes en BMW op 23 september.

Koene-FFord

Formule Ford: Winnend debuut voor Martijn Koene
De jonge Hagenaar Ruud Spoolder was aan de kant gezet bij Van Amersfoort Racing, omdat hij ondanks het winnen van de eerste race niet helemaal aan de verwachtingen kon voldoen. Ook financieel kon Spoolder een extra gevraagd bedrag niet opbrengen. Voor zijn vervanger, de 20-jarige karter Martijn Koene, was dat wel het geval door steun van Hezemans senior. Spoolder was niet blij met de gang van zaken en zou wraak nemen, maar kon voor dit weekend de middelen niet rond krijgen. Martijn Koene bewees zijn capaciteiten door naar pole te rijden voor zijn eerste race, voor Mikke van Hool en de steeds meer naar voren komende Jean-Francois Hemroulle. Kampioen Franc ten Wolde ontbrak omdat hij een raceweekend in Duitsland had. Al bij de start pakte Koene de leiding voor Van Hool, die hem een ronde later in de Tarzan echter voorbij stak. Een ongeval waarbij vier wagens betrokken waren zorgde voor een onderbreking van de wedstrijd. De tweede keer zorgde Koene voor een herhaling bij de start en liet zich niet verrassen door Van Hool. Hij leek onbedreigd te gaan winnen, maar in de voorlaatste ronde verremde Koene zich en moest Van Hool laten gaan. Van Hool werd later echter uit de uitslag geschrapt wegens het negeren van de gele vlag bij een incident met Oscar Middeldorp. En zo won Koene voor Werner Koopman en de Fin Tomi Salonen. Bij de Pré 80-ers lag Cees van Coevorden aanvankelijk op kop, maar moest in de slotfase zijn meerdere erkennen in René Kouwenberg en Robert Breukers.

pittige-strijd-ax

Citroën AX Cup: Bumper aan bumper gevechten
Bumper aan bumper gevechten zijn kenmerkend voor de merkenracerij en dus ook terug te vinden bij de Bad Boys Citroën AX Cup. Alle twintig ronden wist Thijs van Dijk zich uit de kluwen van zijn achtervolgers te houden en won de race voor Leon van der Slik, die eindelijk met hulp van Dusan Rakic en Marcel Violier van Arese Tuning, bij de top kon komen.

ax-drietal

Leon behaalde na de training de poleposition en eindigde de race op een tweede plaats. Naast de beide koplopers maakte ook John Hoogendoorn zijn goede naam waar en klasseerde zich als derde. Een vierde plaats was voor Marcel van Vliet voldoende om de Citroën AX Cup 1990-titel veilig te stellen. Van de deelnemende dames deed Amee de Jong het wederom erg goed. Met haar door Frank Caron geprepareerde AX behaalde zij een vijfde plaats en staat ruimschoots aan de kop van de Ladiescup. Het kon haast niet uitblijven, maar ook in de AX-race viel de nodige schade te betreuren. Michael Siemerink kampte in de openingsronde met een brandje onder de motorkap en viel uit. Een kapotte wielophanging linksvoor deed de wagen van Ger van Krimpen in de grindbak van de Vendoradobocht belanden. John de Vos schreef in de 13de ronde de meest spectaculaire crash op zijn naam. Na een duwtje van Marion Thomas rolde De Vos zijn wagen en kwam via een unieke neuspirouette tot stilstand. Bij de AX van Tom Coronel liep in de 15de ronde het achterwiel eraf, wat in de afgelopen periode bij meerdere wagens gesignaleerd werd.

groep-ax

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet